Obujanje prijateljstva med državama. Foto: Reuters
Obujanje prijateljstva med državama. Foto: Reuters

Karel III. in Camilla sta pristala na pariškem letališču Orly, kjer ju je sprejela francoska premierka Elisabeth Borne. Sledilo je polaganje vencev padlim vojakom v svetovnih vojnah pri Slavoloku zmage. Tam sta kraljevi par pričakala predsednik Emmanuel Macron in prva dama Brigitte.

Oba para sta se nato v prestižnem avtomobilu francoske znamke DS odpeljala po Elizejskih poljanah, sprevod pa je spremljala množica ljudi. V Elizejski palači sta nato britanski kralj in francoski predsednik začela dvostranske pogovore.

Čeprav ima kralj Karel III. v britanski politiki le vlogo svetovalca, se bosta po navedbah francoskih uradnikov pogovarjala o številnih geopolitičnih temah, kot je vojna v Ukrajini, državni udar v Sahelu in podnebne spremembe.

Vrhunec prvega dne bo prestižna zabava. Foto: Reuters
Vrhunec prvega dne bo prestižna zabava. Foto: Reuters

Prestižni banket v versajski palači

Vrhunec prvega dneva obiska bo slavnostni banket v Zrcalni dvorani versajske palače, na katerem bo sodelovalo približno 150 povabljencev, med njimi pevec Mick Jagger, britanski igralec Hugh Grant, nekdanji nogometni trener Arsene Wenger, nogometaš Didier Drogba in najbogatejši Francoz, direktor prestižnega podjetja LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Bernard Arnault.

Tako francoski kot britanski državljani močno čutijo najvišjo inflacijo v več desetletjih, zato so številni kritizirali razkošni banket v versajski palači, simbolu francoskega plemstva. Napoleon III. je tam gostil britansko kraljico Viktorijo, ki je bila na prvem obisku kakšnega britanskega monarha v Parizu po 400 letih. V Versaillesu sta leta 1957 kosila tudi pokojna kraljica Elizabeta II. in princ Philip.

Kralj bo nagovoril francoski parlament

Drugi dan obiska bo Karel III. v Parizu kot prvi britanski monarh nagovoril oba domova francoskega parlamenta. Del govora naj bi bil tudi v francoščini, ki jo Karel govori tekoče. S tem naj bi potrdil okrepljene odnose med državama, ki so se poslabšali po britanskem odhodu iz Evropske unije.

Pozneje si bosta s kraljico Camillo ogledala katedralo Notre-Dame in obnovitvena dela po velikem požaru leta 2019. Kraljevi par bo obisk sklenil v petek v Bordeauxu, kjer se bosta srečala z gasilci in prizadetimi v lanskih požarih ter si ogledala trajnostno naravnane vinograde.

Potovanje Karla III. v Francijo je bilo sprva načrtovano za marec, a so ga v zadnjem trenutku odpovedali zaradi protestov proti pokojninski reformi.

Karel III. na obisku v Franciji