Kraljica je bila dobre volje in je veliko klepetala z udeleženci. Foto: Reuters
Kraljica je bila dobre volje in je veliko klepetala z udeleženci. Foto: Reuters

Po tednih ugibanj o njenem zdravstvenem stanju in namigovanj, da se kraljica Elizabeta II. ne bo mogla udeležiti praznovanja ob svojem vladarskem jubileju, je kritike samozavestno utišala.

Danes si je namreč ogledala kraljevo razstavo in dirko konj na posestvu njenega gradu Windsor. S tem je vsaj malce pomirila Britance, ki jih skrbi njeno zdravje, še posebej potem ko je na začetku tedna prvič po skoraj 60 letih zamudila začetek novega zasedanja britanskega parlamenta.

96-letna monarhinja je izjemna ljubiteljica živali, zato je razstava konj eden od vrhuncev njenega koledarskega leta. Pripeljala se je na sprednjem sedežu svojega range roverja, oblečena v belo bluzo, modro jopico in z zatemnjenimi očali. Skozi odprto okno avtomobila je spregovorila s skupino ljudi in si z nasmeškom na obrazu ogledala nastope svojih konj.

Kljub očitnemu okrevanju in dobremu razpoloženju kraljice pa še vedno občasno trpi zaradi težav z gibljivostjo, so povedali v palači. Zato skrbno izbira dogodke, ki se jih lahko udeleži, hkrati pa vedno več dolžnosti delegira naslednikom. Zato se po posvetu z zdravniki, kot že omenjeno, ni udeležila tradicionalne slovesnosti ob začetku novega zasedanja parlamenta, so v ponedeljek sporočili iz Buckinghamske palače.

Odkar je morala kraljica lanskega oktobra nepričakovano v bolnišnico, je v skladu z zdravniškimi navodili v veliki meri oklestila svoj urnik javnih dogodkov. Zaradi težav s hrbtom in težav pri stanju in hoji je odpovedala že številne dogodke, po preboleli okužbi z novim koronavirusom februarja pa jo po lastnih besedah spremlja še velika utrujenost.