Kraljica Elizabeta II. na sprejemu v rezidenci Sandringham, kjer so v nedeljo zaznamovali njenih 70 let na prestolu. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. na sprejemu v rezidenci Sandringham, kjer so v nedeljo zaznamovali njenih 70 let na prestolu. Foto: Reuters

95-letna kraljica je najstarejša monarhinja na svetu z najdaljšim stažem kraljevanja.

V nedeljo je postala prva britanska monarhinja, ki se je kar sedem desetletij obdržala na prestolu dinastije, katere začetek sega skoraj tisoč let nazaj, do normanskega kralja Viljema I. in njegovega osvajanja Anglije leta 1066.

Sorodna novica Kraljica Elizabeta II.: umirjena avtoriteta sedi na prestolu že sedem turbulentnih desetletij

95-letnica je obletnico praznovala v rezidenci Sandringham na vzhodu Anglije, zdaj pa se je vrnila v londonsko domovanje na gradu Windsor, kjer bo nadaljevala opravljanje uradnih dolžnosti, so za Reuters sporočili kraljevi viri.

Kljub častitljivi starosti in lanski izgubi dolgoletnega moža, princa Filipa, kraljica še zmeraj opravlja številne uradne dolžnosti. V javnosti se sicer kaže vse redkeje, odkar je oktobra lani eno noč preživela v bolnišnici, zdravniki pa so ji svetovali bolj umirjen življenjski slog.

Marca na tri uradne prireditve

Kraljica se kljub temu še zmeraj udeležuje uradnih srečanj in sprejemov, tako v živo kot virtualno. V marcu naj bi se v živo udeležila treh dogodkov: sprejema diplomatov na Windsorju, dogodka Commonwealth Service v Westminstrski opatiji v Londonu in zahvalne prireditve za življenje princa Philipa, ki je v starosti 99 let umrl lani aprila. Poročena sta bila kar 73 let.