Kanadski premier je prvi, ki ga je kraljica sprejela, od kar je februarja prebolela covid-19. Foto: EPA
Kanadski premier je prvi, ki ga je kraljica sprejela, od kar je februarja prebolela covid-19. Foto: EPA

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP si 95-letna kraljica med sprejemom Trudeauja pri hoji ni pomagala s palico, videti je bila nekoliko šibkejša, a nasmejana.

Na mizi je imela šopek rož v rumeni in modri barvi, barvah Ukrajine, s čimer je državi, ki jo je napadla Rusija, posredno izrazila podporo.

Že prejšnji teden je kraljica iz zasebnega sklada namenila sredstva za ukrajinske begunce, njen sin, prestolonaslednik princ Charles, pa je rusko invazijo na Ukrajino označil za napad na svobodo.

Kraljica je v zadnjih tednih, potem ko so 20. februarja iz Buckinghamske palače sporočili, da je bila pozitivna na novi koronavirus, odpovedala več dogodkov. Imela je sicer milejše simptome covida-19.

Elizabeta II., ki je tudi kraljica Kanade, je to državo obiskala več kot 20-krat, med drugim v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil kanadski premier oče sedanjega premierja Pierre Trudeau.

Justin Trudeau se v Londonu sicer mudi na pogovoru z britanskim in nizozemskem kolegom Borisom Johnsonom in Markom Ruttejem o Ukrajini.