"Kraljica" in "princ" sta veselo mahala zbranim radovednežem. Foto: Reuters

Člani nemško-britanskega društva iz Duisburga so 60. obletnico vladanja britanske kraljice Elizabete II., ki jo bodo na Otoku praznovali kar štiri dni, izkoristili za svojevrsten dogodek.

Oblekli so se v člane britanske kraljeve družine skozi zgodovino, masko kraljice Elizabete II. je nosil 64-letni Bob Clark - nekdanji britanski vojak, ki je služil v Nemčiji -, njegov prijatelj pa si je nadel obraz princa Philipa in mu vdano stal ob strani.

Dogodek je pritegnil precejšnje zanimanje medijev, ki pa se seveda ne more meriti z evforijo, ki je te dni zajela Veliko Britanijo - ljudje so svoje domove okrasili z zastavami in slikami kraljice Elizabete II., različnih zabav, koncertov ter sejmov ob visoki obletnici naj bi se na Otoku po pričakovanjih udeležilo več milijonov Britancev.

Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, je britansko krono prevzela po očetovi smrti 6. februarja 1952. Prvi (in hkrati edini) diamantni jubilej je pred njo praznovala kraljica Viktorija, ki je vladala 63 let.