Sir Rod Stewart je doma sestavljal model železnice, vmes pa poslušal televizijsko oddajo. Zgodbe posameznikov so ga tako pretresle, da je še sam poklical in jim ponudil pomoč. Foto: EPA
Sir Rod Stewart je doma sestavljal model železnice, vmes pa poslušal televizijsko oddajo. Zgodbe posameznikov so ga tako pretresle, da je še sam poklical in jim ponudil pomoč. Foto: EPA

78-letni glasbenik je v četrtek spremljal oddajo Your Say (Vaše mnenje) na domači televizijski postaji Sky News, ki se je posvečala številnim težavam, ki jih imajo posamezniki, ko potrebujejo zdravniško pomoč – podobno kot v Sloveniji se namreč čakalne dobe za številne preglede daljšajo, po drugi strani pa kot gobe po dežju rastejo zasebne klinike, kjer so iste storitve (za zajetno plačilo) na voljo takoj.

Znanega glasbenika so zgodbe ljudi, ki so klicali v oddajo in razlagali, kako težko pridejo do zdravstvenih storitev, tako razjezile, da je še sam pograbil telefon in poklical v eter – na veliko presenečenje vseh, tudi voditeljice.

Kot je priznal, je ravno prejšnji dan v zasebni kliniki opravil pregled, na katerega mu seveda ni bilo treba čakati, pa tudi gneče v čakalnici ni bilo, kar se mu zdi "naravnost smešno". Zato je ljudem, ki so klicali v oddajo, ponudil, da jim sam plača potrebne preglede, čeprav se zaveda, da to ni dolgoročna rešitev. "Ne vem, kako bomo to rešili. Upam, da mi bo sledil še kdo drug, saj je smešno, da je bila na primer ta klinika povsem prazna, po drugi strani pa ljudje umirajo, ker ne morejo pravočasno na preglede," je dejal.

Ob tem je zatrdil, da se za potezo ni odločil zaradi medijske pozornosti, "saj je ne potrebuje". "Samo nekaj dobrega bi rad storil. In mislim, da je to nekaj dobrega. Če mi bo sledil še kdo, bom zadovoljen," je dodal.

Splošno stanje v zdravstvu je (do zdaj) vnetega konservativca tako razjezilo, da je aktualni vladi svetoval, naj spakira kovčke in da priložnost za razrešitev velikih težav z javnim zdravstvenim sistemom laburistom. "Sam sem že dolgo torijec, ampak vseeno mislim, da mora ta vlada odstopiti in dati priložnost laburistom, saj je vse skupaj grozno za medicinske sestre."

Sorodna novica Kriza evropskega zdravstva: premalo zdravnikov in sester, hude obremenitve in beg v bogatejše države

Ob tem je dodal, da po njegovem mnenju stanje v zdravstvu še nikoli ni bilo tako slabo: "Za nas, za Veliko Britanijo je to zelo slabo obdobje. Zamenjajte preklemano vlado ... Vse skupaj je grozno žalostno. Ponosen sem, da sem Britanec, a tega ne morem več gledati." Zatrdil je, da medicinske sestre popolnoma podpira in ceni njihovo delo.

V Združenem kraljestvu že tedne potekajo stavke medicinskega osebja, predvsem medicinskih sester, ki jih kronično primanjkuje, poleg tega pa so v zimskem času zaradi porasta številnih obolenj pod dodatnim pritiskom. Zaradi izčrpanosti in prenizkih plač se jih vse več odloča za zaposlitev v drugih panogah, tisti, ki ostajajo v zdravstvu, pa so posledično še v težjem položaju.