Foto: EPA
Foto: EPA

53-letna zvezdnica nanizanke Domače kraljestvo (The King of Queens) trdi, da so "mafijski načini delovanja in napadi" Scientološke cerkve močno vplivali na njeno življenje in kariero. V izjavi za portal Variety je Leah Remini dejala: "17 let sta me Scientološka cerkev in David Miscavige podvrgla temu, kar verjamem, da je psihično mučenje, obrekovanje, nadzor, nadlegovanje in zastraševanje, vse to je pomembno vplivalo na moje življenje in kariero. Verjamem, da nisem prva oseba, na katero je Scientološka cerkev in njeno delovanje ciljalo, vendar nameravam biti zadnja."

Navodila za maščevalne ukrepe Cerkve

Po izjavi za medije je Remini vložila tožbo na kalifornijskem vrhovnem sodišču. Zahteva, "da se Cerkev in vsaka entiteta, ki jo nadzira in financira, preneha in se vzdrži domnevnih praks nadlegovanja, obrekovanja in drugega nezakonitega ravnanja proti vsakemu, ki ga je Scientološka cerkev označila za sovražnika".

BBC poroča, da Remini prav tako zahteva odškodnino in kazni za domnevno škodo, ki jo je Scientološka cerkev povzročila njenemu osebnemu in poklicnemu življenju.

Izjava za medije se sklicuje na "OSA Network Orders" – navodila, za katera se domneva, da jih izdaja urad za posebne zadeve Cerkve. Remini trdi, da so ta navodila zaporedje maščevalnih ukrepov, ki jih je uvedel ustanovitelj Cerkve L. Ron Hubbard, proti vsaki osebi ali organizaciji, ki jo Cerkev označi za sovražnika.

Dvakrat z emmyjem nagrajena dokumentarna serija

Remini trdi, da so "aktivirali operativci OSA" niz napadov, ki so bili namenjeni njenemu "pokončanju" in "popolnemu omejevanju ter utišanju". V tožbi so navedene podrobnosti o domnevnih "usklajenih kampanjah", ki jih je Cerkev izvedla proti Remini, njeni družini, prijateljem in poslovnim partnerjem. "Upam, da bom s to tožbo zaščitila svoje pravice, ki mi jih zagotavlja Ustava Združenih držav Amerike, in da lahko govorim resnico in poročam o dejstvih v povezavi s scientologijo," je nadaljevala Remini.

"Trdno verjamem, da zastava verske svobode nikomur ne daje dovoljenja, da bi prestrašil, nadlegoval in zlorabljal tiste, ki uresničujejo svoje pravice po prvem amandmaju," je sklenila.

Leta 2015 je Remini soustvarila in producirala dokumentarno serijo o Cerkvi, Leah Remini: Scientology and the Aftermath, ki je trajala tri sezone in osvojila dve nagradi emmy.