LeBron James in Zlatan Ibrahimović. Foto: AP/EPA
LeBron James in Zlatan Ibrahimović. Foto: AP/EPA

36-letni zvezdnik lige NBA ni ostal dolžan 39-letnemu švedskemu nogometnemu šampionu, potem ko je ta Američanu navrgel, naj se ne vmešava v politiko.

Ibrahimović je v intervjuju za švedski Discovery+ dejal, da se športniki, kot je James, ne bi smeli vpletati v politiko. James je naglo repliciral: "Nikdar ne bom utihnil, ko gre za stvari, ki so narobe na tem svetu."

"Nisem prava tarča. Opravim svojo domačo nalogo," je še dejal, pri tem pa izpostavil Ibrahimovićeve lastne pretekle izjave o rasizmu na Švedskem.

Ibrahimović je bil v omenjenem intervjuju zelo kritičen do političnega aktivizma športnih zvezdnikov. "Počnite to, v čemer ste dobri. Držite se svojega področja. Jaz igram nogomet, ker sem najboljši pri igranju nogometa, nisem pa politik. Če bi bil, bi se ukvarjal s politiko. To je prva napaka, ki jo storijo slavni, ko postanejo slavni in pridobijo določen status. Zame je bolje, če se izogibaš določenih tem in raje počneš to, v čemer si dober, ker sicer ne izpade dobro."

James je bil v svojem odgovoru Švedu bosansko-hrvaških korenin neomajen: "Nikdar ne bi bil tiho glede stvari, ki so preprosto narobe. Pridigam o svojih ljudeh in pridigam o enakosti, družbenih krivicah, rasizmu, sistemskem zatiranju volilnih pravic, stvari, ki se dogajajo v naši skupnosti. Ni možnosti, da bi se kadar koli držal samo športa, ker razumem, kako velik vpliv imata ta platforma in moj glas."

James v spopadu tudi s Trumpom

Američana Ibrahimovićeva kritika bega, saj se nogometaš redno oglaša na temo rasizma. "To je tip, ki je govoril, da je občutil rasizem na nogometnem igrišču, ker njegov priimek ni tradicionalno švedski," je spomnil James.

Ibrahimović je res leta 2018 za francosko TV Canal+ dejal, da zaradi svojega porekla ni deležen enake obravnave kot ostali švedski športniki. "Tu gre za rasizem. Ne pravim, da je to odkriti rasizem, pravim pa, da obstajajo rasistični podtoni," je dejal. Podobno je o rasizmu v nogometu spregovoril tudi v nedavnem pogovoru za BBC.

James je bil sicer zaradi svojega političnega aktivizma v preteklosti že deležen kritik. Med drugim se je z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom zapletel v verbalni spopad zaradi klečanja v znak protesta proti rasizmu v ZDA. Konservativna novinarka Fox Newsa Laura Ingraham mu je zato navrgla, naj "utihne in raje preigrava".