Leonardo DiCaprio na podnebni konferenci v Glasgowu. Bil je navzoč tudi na podnebni konferenci v Parizu. Foto: AP
Leonardo DiCaprio na podnebni konferenci v Glasgowu. Bil je navzoč tudi na podnebni konferenci v Parizu. Foto: AP

DiCaprio je na predpremieri Netflixovega filma Don't Look Up o kometu, ki grozi, da bo uničil življenje na Zemlji, spregovoril o analogiji s podnebno krizo.

DiCaprio in Jennifer Lawrence v temačni satiri igrata astronoma, katerih opozorila o bližajoči se katastrofi naletijo na gluha ušesa v močno strankarsko razdeljenih ZDA, ki jih vodi nesposobna predsednica (igra jo Meryl Streep).

DiCaprio, ki se je udeležil podnebne konference COP26 v Glasgowu, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je scenarij Adama McKaya rešil skoraj nemogočo nalogo. Nastal je napet film o krizi, ki se razvija skozi stoletje. Dodal je, da je "tako rekoč razvozlal šifro, kako v dve uri strniti vso norost, s katero se ljudje odzivamo na to krizo".

DiCaprio je izrazil upanje, da bo film sprožil pogovore, kar bo prisililo zasebni sektor in pristojne k obsežnim spremembam. Ob tem je priznal, da ni preveč optimističen glede sposobnosti človeštva, da reši podnebno krizo, še posebej po vrnitvi iz Glasgowa in tam sprejetih zavezah, ki jih "lahko spremeni naslednja podivjana administracija". Svetovni dogovor, ki ga je skoraj 200 držav doseglo po dveh tednih mučnih pogajanj, je sicer razočaral stroko.

Planet ima na voljo "tako omejeno količino časa in tako velike stvari bi se morale zgoditi tako hitro", je dejal DiCaprio in opozoril: "Če ne bomo ničesar storili, poznamo izid. Vemo, kakšen bo."

DiCaprio posnel dokumentarec o podnebnih spremembah
DiCaprio je pred leti v sodelovanju z režiserjem Fisherjem Stevensom posnel dokumentarec o podnebnih spremembah z naslovom Before the Flood. V njem je poudarjal predvsem dvoje – da je vse odvisno od nas samih in da časa ni več na pretek.

Dokumentarec, v katerem se DiCaprio o obsežnosti okoljske problematike, njenih stranskih učinkih in mogočih rešitvah pogovarja s strokovnjaki in politiki z vsega sveta, je zastavljen predvsem kot spodbuda gledalcem, da bi se zavedali resnosti problematike in posledično premislili o svojih navadah. Po DiCaprievih besedah v filmu ni želel nizati suhoparne statistike in dejstev, prav tako gledalcev ni želel prestrašiti, ampak pozornost usmeriti v to, kaj je mogoče in treba storiti takoj, da bo naš planet ostal znosen dom za prihodnje generacije.