Lorde se je popolnoma umaknila z družbenih omrežij. Foto: Reuters
Lorde se je popolnoma umaknila z družbenih omrežij. Foto: Reuters

Pevka je dejala, da so jo za obisk najjužnejše celine navdihnili ameriški predsednik Donald Trump, gozdni požari, ki so divjali v Kaliforniji, in švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Poleg pisma pa bo Lorde izdala tudi svojo prvo knjigo, ki bo govorila o njeni polarni dogodivščini. Naslovila jo je Going South (Na jug), dobiček od izdaje pa bo namenila za plačilo doktorata nekemu študentu, ki želi na Antarktiki preučevati podnebne spremembe, piše Guardian.

"Poleti, ko smo se cvrli na soncu, sem na plaži brala knjigo o tem, da na Zemlji kmalu več ne bo mogoče življenje. Takrat sem si kar predstavljala, kako se Antarktika počasi spreminja v plundro in poplavlja Južni ocean. Znova sem začutila potrebo po tem, da moram takoj obiskati ta del sveta. Opravila sem veliko telefonskih klicev in počasi se je začelo uresničevati – zasanjana glasbenica je pakirala stvari za izlet na konec sveta," je zapisala v pismu.

Med petdnevnim potovanjem je Lorde intervjuvala več znanstvenikov in klimatologov ter se spraševala, ali je sploh storila prav, da sodeluje v tem "turizmu v zadnjem trenutku". "Antarktike ni mogoče ukrotiti, udomačiti, si je lastiti. Antarktika ni vaša mati, ne bo ublažila vašega padca," je dodala in poudarila, da jo je ves čas mučila misel, da ne bi smela biti tam. "Popolnoma jasno je, da to okolje ni narejeno za bivanje ljudi. Pet dni sem se borila s celino, ki me je skušala odvreči, kar je zelo utrujajoče."

Lorde je še dejala, da jo je pot na skrajni jug prepričala, kako zelo ranljiva je ta celina in kako močno potrebuje zaščito. Na potovanju pa je našla tudi navdih za ustvarjanje novega albuma.