Nekdanja zvezdnica televizijske serije Polna hiša Lori Loughlin z možem na sojenju avgusta. Foto: Reuters
Nekdanja zvezdnica televizijske serije Polna hiša Lori Loughlin z možem na sojenju avgusta. Foto: Reuters

56-letna Loughlinova in 57-letni Giannulli sta maja letos priznala, da sta organizatorju prevar plačala 500.000 dolarjev za sprejem hčera na Univerzo Južne Kalifornije na podlagi ponarejene nadarjenosti za športno veslanje, čeprav se nobena od hčera ni ukvarjala z veslanjem.

Tako kot drugi starši, ki so sodelovali v prevarah Ricka Singerja, sta tudi Loughlinova in Giannulli sprva vztrajala pri nedolžnosti, ko pa so se začela priznanja drugih, sta privolila v priznanje krivde v zameno za nižjo kazen. Tisti, ki so priznali krivdo, so morali poudariti tudi, da se kesajo, ker so s svojimi dejanji povečevali nepravične razlike v ameriški družbi.

Tožilci so bili na sojenju Loughlinovi in Giannulliju odločeni, da pošljejo javnosti sporočilo, da je zakon enako strog do vseh in so vztrajali pri zaporni kazni. Poleg zaporne kazni sta morala Loughlinova in Giannulli plačati 400.000 dolarjev kazni in sprejeti 100 oziroma 250 ur družbenokoristnega dela.

V škandalu je sodelovalo približno 60 bogatih družin, ki so želele svojim otrokom kljub pomanjkanju nadarjenosti ali znanja zagotoviti šolanje na najboljših univerzah v ZDA. Singer je bil med prvimi, ki so priznali krivdo in sodeluje s preiskovalci.

Skupaj s svojimi sodelavci in podkupljivimi uslužbenci univerz je otroke spravil na univerze s pomočjo laganja o športni nadarjenosti, ponarejanjem sprejemnih izpitov in drugimi prevarami. Doslej izrečene kazni za starše in druge vpletene so v razponu od nekaj tednov do nekaj mesecev zapora.