Obraz, ki je leta 1990 osvojil ves svet. Foto:
Obraz, ki je leta 1990 osvojil ves svet. Foto:

Lahko bi sedel s prstom v riti in gledal vse dni TV, pa bi moji otroci še vedno lahko šli na univerzo!

Na vprašanje, kako bogat točno je.

V nasprotju z javnim prepričanjem nisem bil nikdar na odvajanju. Nikdar nisem bil v zaporu, nikdar me niso aretirali. Sami klišeji otroških zvezdnikov. Zelo trdo sem se jim trudil izogniti.

Imel sem vso slavo, ki bi si jo kdor koli želel, pa sem pobegnil od nje.

Macaulay Culkin z Michaelom Jacksonom
Macaulay je od otroških let prijateljeval z Michaelom Jacksonom - na njuno prijateljstvo javnost še danes gleda sumničavo.
Macaulay Culkin z bratom Kieranom in nekdanjo ženo Rachel Miner
Pri 18 letih se je Macaulay poročil z vrstnico Rachel Miner. Zakon je trajal dve leti.
Macaulay Culkin v Party Monster
Macaulay Culkin
Na policijski fotografiji ob aretaciji zaradi posedovanja marihuane leta 2004.
Macaulay Culkin in Mila Kunis
Danes je Culkin srečen z igralko Milo Kunis. Foto: EPA

Leta 1990 je bil 10-letni Macaulay iskriv mulček nedolžnega obraza, ki so ga stare mame hotele ščipati, punčke pa nanj pritisniti enega tistih otroških poljubčkov, kot smo ga videli v Moji punci.



Veliki prodor v Sam doma
Macaulay Carson Culkin se je rodil 26. avgusta 1980 v New Yorku v katoliški družini sedmih otrok (brata Kieran in Rory sta šla po Macovih stopinjah). Mama je delala kot telefonska operaterka, oče v zakristiji krajevne katoliške cerkve. Culkin je začel igrati pri 4 letih v manjših gledaliških in TV-filmih, preden je zadel terno z glavno vlogo Kevina McCallistra v megauspešnici Sam doma (1990). Vajo je ponovil še dve leti pozneje v nadaljevanju, Sam doma 2: Izgubljen v New Yorku.

V tem času se je Culkin spoprijateljil s popovsko legendo Michaelom Jacksonom, ki je dal fanta tudi v svoj video za Black or White. Leta 1991 je Macaulay na valovih uspeha Sam doma gostil Saturday Night Live, a na velikem platnu se je zaman trudil ponoviti uspeh. Pridnega sina in Mojo punco so sprejeli mešano, še slabše so se odrezali Getting Even with Dad, Richie Rich in The Pagemaster (1994).

Umazana bitka za skrbništvo
Po letu 1994 je Culkin popolnoma opustil svet filma. Mnogi so bili mnenja, da je do tega prišlo, ker je bil "prestar" za otroške vloge, kakršen je bil takrat priljubljen stereotip o njem. V resnici je fant preprosto pregorel. V tistem času se je potegoval za vlogo Marka Swaya v Klientu, ki jo je nazadnje dobil takrat še en obetaven mlad obraz - Brad Renfro. Renfru je bila usoda še manj naklonjena kot Culkinu - 13-leten je padel v svet mamil in velik talent je končal s predoziranjem januarja letos. Star je bil 25 let.

Macaulay je bil pri 15 letih potisnjen v sredo izredno umazane in javne bitke njegovih staršev za skrbništvo. Oče, Macov menedžer, se je hotel dokopati do sinovega premoženja, kateremu pa se ni želela odreči tudi njegova mama. Leta 1996 naj bi mladi igralec udaril s pestjo po mizi in dejal, da ne bo sprejel nobene vloge več, dokler starša ne uredita spora.

Primer se je razrešil šele leta 1997, ko je oče popustil. "Moj oče je bil težek. Zelo oblasten. Takšen je bil vedno, še pred mojim uspehom. Ni bil vedno dober človek. Z mojim umom se je igral igrice, da bi me postavil na svoje mesto. Ne videvam ga, kar je sicer žalostno, a nimam ravno kakšne želje, da bi ga. Dokler ne stoji pred mojim pragom, sem zadovoljen," leto pozneje pove Culkin.

Poroka pri 18 letih
Leta 1998 se je Macaulay pri 18 letih poročil z igralko Rachel Miner. Dve leti pozneje sta se ločila - ona naj bi si želela družino, on se je hotel vrniti v igralski svet. Leta 2001 je res naredil vrnitev v londonski produkciji igre Madame Melville, kjer je igral 15-letnika, ki ga zapelje učiteljica francoščine.

Pozneje je gostoval v seriji Will in Grace in imel glavno vlogo v Party Monster, majhnem filmu, ki pa je dobil kultni status, kar je Macu pomagalo dobiti vlogo v Saved! (2004). Čeprav je imel film skromen uspeh v kinoblagajnah, je vloga katoliškega dijaka v invalidskem vozičku Culkinu prinesla dobre kritike.

V animirani seriji Robot Chicken je Culkin posodil svoj glas, leta 2007 pa posnel temno komedijo o seksualnem eksperimentiranju Sex and Breakfast. Kot poseben gost se je pojavil še v epizodah Simpsonovih, Family Guya in South Parka - v vseh je igral sebe. "Igranje je našlo mene. Pomislil sem, da bi ga morda spet moral poiskati," pove Culkin o svoji "speči" karieri leta 2006. A prizna: "Večino ponudb, ki jih dobim iz Hollywooda, so najstniške komedije. Moj menedžer misli, da sem nor, da zavračam ves ta denar, a sem zelo izbirčen. Do svojega 12. leta sem zaslužil dovolj denarja, da mi nikdar ne bi bilo treba več delati, tako da se mi ne gre za masten ček, ampak najti posebne, edinstvene filme, v katerih bi se rad videl."

Jackova priča
Zasebno je imel Macaulay vzpone in padce. Od leta 2002 je srečen v zvezi z igralko Milo Kunis (serija Oh, ta sedemdeseta) in govorice, da sta tik pred poroko vse od takrat ne potihnejo. Leta 2004 so mladeniča aretirali v Oklahoma Cityju zaradi posedovanja marihuane in antidepresivov. Trdil je, da nima težav z mamili in da le občasno rad zvije kak džojnt.

Leta 2005 so ga poklicali kot pričo na zloglasnem sojenju Michaelu Jacksonu zaradi domnevnega spolnega zlorabljanja otrok, ki so prespali na njegovi posesti. Culkin je bil eden od takšnih otrok, zato ga je tožilstvo uvrstilo na svoj seznam. Culkin, ki je boter obeh Jacksonovih otrok, se ni želel vmešavati, a se je čutil dolžnega braniti svojo in Jacksonovo podobo. Pevec je bil pozneje oproščen.

Culkin je leta 2006 objavil polavtobiografski roman Junior. "Ljudje me še vedno prepoznajo na ulici. Prva stvar, ki jo rečejo, ko me ustavijo, je: Kje si bil?, druga pa vedno 'Oh, kako si zrasel'. Nisem eden od tistih igralcev, ki nenehno potrebujejo medijsko pozornost, da se počutijo zadovoljene. Vesel sem, da se lotim enega projekta na leto in si vzamem ostanek leta zase, če je le ta projekt poseben," je danes pomirjen sam s seboj Macaulay.

Kaja Sajovic

Lahko bi sedel s prstom v riti in gledal vse dni TV, pa bi moji otroci še vedno lahko šli na univerzo!

Na vprašanje, kako bogat točno je.

V nasprotju z javnim prepričanjem nisem bil nikdar na odvajanju. Nikdar nisem bil v zaporu, nikdar me niso aretirali. Sami klišeji otroških zvezdnikov. Zelo trdo sem se jim trudil izogniti.

Imel sem vso slavo, ki bi si jo kdor koli želel, pa sem pobegnil od nje.