Jeff in MacKenzie Bezos sta se ločila aprila letos. Foto: EPA
Jeff in MacKenzie Bezos sta se ločila aprila letos. Foto: EPA

Bezosova, ki je po ločitvi postala četrta najbogatejša ženska in 22. najbogatejša ne glede na spol, se je namreč pridružila iniciativi Giving Pledge, ki so jo leta 2010 ustanovili Bill in Melinda Gates, Warren Buffett in nekateri drugi, s čimer so z zgledom pozvali druge bogataše, naj v dobrodelne namene podarijo najmanj polovico svojega premoženja ‒ v času življenja ali po smrti.

Tretja najbogatejša ženska na svetu je svojo radodarnost izkazala že ob ločitvi na začetku aprila, ko je Jeffu Bezosu prepustila 75-odstotni dotlej skupni delež v Amazonu, vreden več kot 150 milijard dolarjev, in mu pustila še nadzor nad Washington Postom ter nekaterimi drugimi podjetji. Ostal ji je 35,6 milijarde dolarjev vreden delež v Amazonu in še milijarda dolarjev za tekoče stroške.

"Poleg vsega, s čimer me je nagradilo življenje, imam tudi nesorazmerno veliko denarja, ki ga lahko delim. Še vedno bom imela premišljen pristop do dobrodelnosti. Potreben bo čas, trud in skrb, a ne bom čakala. Nadaljevala bom, dokler ne bo sef prazen," je ob oznanitvi odločitve zapisala Bezosova.

Jeff Bezos je vstop nekdanjega soproge v dobrodelni klub bogatašev navdušeno pohvalil, vendar pa zgledu (za zdaj) ni sledil.

Iniciativa ima zdaj več kot 200 podpisnikov in podpisnic iz 23 držav sveta, med katerimi sta na seznamu tudi slovenska milijonarja Iza in Samo Login.