Med Madonninim nagovorom na podelitvi grammyjev so se v ozadju vrtele njene starejše fotografije, kar je (morda) še poudarilo razliko med njenim videzom pred leti in danes. Foto: Reuters
Med Madonninim nagovorom na podelitvi grammyjev so se v ozadju vrtele njene starejše fotografije, kar je (morda) še poudarilo razliko med njenim videzom pred leti in danes. Foto: Reuters

V nedelje zvečer je 64-letna glasbenica, tudi sama dobitnica številnih grammyjev, napovedala nastop dueta Kim Petras in Sama Smitha, ki sta pred tem dobila zlati gramofon za najboljši popduet oz. skupino (za pesem Unholy).

Gre za prvo nagrajeno sodelovanje nebinarnega glasbenika_ce (Sam Smith) in transspolne pevke (Kim Petras), kar je tudi spodbudilo kraljico popa, da je, ko ji je bila ponujena izbira med razglasitvijo dobitnika albuma leta in napovedjo nastopa omenjenega dua, izbrala, kot je: "Želela sem podeliti album leta, a sem raje izbrala napoved nastopa prve transspolne ženske na Grammyjih – zgodovinski trenutek. In za povrh je še osvojila grammyja!"

Sorodna novica Oboževalci osupli: Kaj se je zgodilo z Madonninim obrazom?

A namesto da bi ljudje pozornost namenili prelomnemu trenutku, so se vsi ukvarjali le z njenim videzom, je v zapisu opozorila glasbenica: "Namesto da bi se osredotočili na vse, kar sem povedala v nagovoru, torej na zahvalo neustrašnim umetnikom, kot sta Sam Smith in Kim Petras, so številni govorili le o bližnjih posnetkih mojega obraza, ki so nastali od daleč, s teleobjektivi fotoreporterterjev, ki izmaličijo vsak obraz."

"Znova sem ujeta v starizem in mizoginijo, ki prežemata svet, v katerem živimo. Svet, ki ne želi častiti žensk, starejših od 45 let, in ki čuti potrebo, da jo kaznuje, če želi še naprej biti samosvoja, delovna in pustolovska," je zapisala Madonna. Dodala je, da se ni nikoli opravičevala za svoje umetniške odločitve ali za svoj videz in da tega niti ne namerava v prihodnje.

"Mediji so me poniževali vse od začetka moje kariere, ampak vse to razumem kot preizkus. Vesela sem, da utiram pot, tako da bodo imele ženske, ki prihajajo za mano, lažje delo v prihajajočih letih," je zapisala vedno provokativna glasbenica in parafrazirala besedilo Beyoncejine uspešnice: "Ne boste me zlomili."

"Veselim se številnih prihajajočih let prevratniškega vedenja, premikanja mej, upiranja patriarhiji in predvsem uživanja življenja," je Madonna še sklenila zapis.