Carlsen je v svoji domovini velika zvezda, njegov dvoboj v Čenaju pozorno spremljajo praktično vsi. Foto: G-Star Raw
Carlsen je v svoji domovini velika zvezda, njegov dvoboj v Čenaju pozorno spremljajo praktično vsi. Foto: G-Star Raw
Magnus Carlsen
Nekateri pišejo, da je Magnus Carlsen najboljše, kar se je šahu zgodilo po Bobbyju Fischerju. Foto: Reuters
Magnus Carlsen
Biti 'piflar' je danes moderno. Carlsen bi lahko šah znova pripeljal na naslovnice časopisov. Foto: Reuters
Magnus Carlsen
Dvoboj generacij - 44-letni Anand (levo) proti 22-letnemu Carlsenu. Foto: Reuters

Morda ga je najbolje predstaviti s številkami. Pri 13 letih je postal šahovski velemojster in eno najbolj znanih, oboževanih in priljubljenih imen v svoji domovini Norveški, ki se lahko pohvali z obilico izjemnih zimskih športnikov. 2.872 je njegov najvišji rejting, najvišji v zgodovini te igre s črno-belimi figurami. Naslednji mejnik - pri 19 letih se je povzpel na sam vrh svetovne šahovske lestvice, s čimer je postal najmlajši šahist s tem dosežkom. Danes, pri 22 letih, je na zelo dobri poti, da postane še svetovni prvak in se dokončno zapiše v šahovsko zgodovino. V Čenaju v Indiji proti branilcu naslova, šahovski legendi in petkratnemu svetovnemu prvaku Višvanathanu Anandu, namreč vodi z zelo "udobnim" izidom 5:3.

Ne pojavlja se v tračarskih revijah tako pogosto kot David Beckham, ni fotografiran tolikokrat kot Usain Bolt ali razvpit kot Tiger Woods, a tisti, ki preberejo neverjetno življenjsko pot Magnusa Carlsena, ga le stežka pozabijo. Mediji mu radi pripisujejo dva vzdevka - "šahovski Mozart" in "šahovski Justin Bieber", poleg seveda tiste najočitnejše - šahovski genij. Kakor koli, 22-letni postavni Norvežan je v središču pozornosti, kjer koli se pojavi, v šahovski svet je prinesel povsem nov utrip, igro pa znova približal mladini.

Koliko šahistov poznate?
Carlsen je tudi edini poklicni šahist s stalnim menedžerjem in vsekakor edini, ki se je kadar koli znašel na spisku najbolj privlačnih moških na svetu - med to druščino najrazličnejših pevcev in igralcev ga je uvrstila revija Cosmopolitan. Opazili so ga tudi v modnem svetu, tako da je ob Liv Tyler posnel reklamno kampanjo za podjetje G-Star Raw, v kateri pozira kot pravi maneken. Po vsem napisanem ni čudno, da se na njegov bančni račun stekajo novi in novi dolarji, evri, funti. Samo s pogodbami z različnimi podjetji zasluži okoli milijon dolarjev na leto, ta vsota pa se bo ob morebitnem uspehu v Čenaju še krepko dvignila.

Če pustimo ob strani dekleta, ki občudujejo njegov videz, Carlsen vznemirja tudi ljubitelje šaha, saj tekmece premaguje na svojstven način, pri katerem se bolj kot na natančno računalniško dodelano analizo zanaša na svojo intuicijo. "Pogosto kakšne svoje poteze ne morem razložiti, le čutim, da sem storil prav. Mislim, da me intuicija le redko pusti na cedilu," je dejal v pogovoru za Guardian.

Usoda? Magnusov oče se spominja, da je že od malih nog starše večkrat osupnil zaradi izjemnega spomina, ko je iz rokava stresal vse mogoče podatke o državah in številkah. Prelomnica je bila, ko je pri osmih letih dosegel najslajšo zmago - na šahovnici je premagal starejšo sestro in dobil neverjeten zagon. Izpustil je univerzitetno izobraževanje, se popolnoma posvetil šahu in v žep pospravljal zmage na najpomembnejših turnirjih. Zdaj stoji na pragu uspeha kariere.

"Nisem genij"
Kljub vsemu zase trdi, da je "precej len": "Iz postelje pogosto vstanem šele opoldne. Kaj pa naj počnem, večina mojih prijateljev ima službo." Na vprašanje, ali meni, da je genij, pa ponudi vedno enak odgovor: "Ne, nisem genij. Sem samo nekdo, ki je res, res dober v tem, kar počne. Srečen sem, ker lahko delam to, v čemer uživam, a genij nisem."

Njegove poteze na šahovnici spremljajo milijoni po svetu, pod lupo je tudi vsak korak, ki ga naredi v zasebnem življenju, saj spletni iskalniki ob njegovem imenu največkrat ponudijo dodatek "Magnus Carlsen girlfriend". Kljub temu ostaja samski, za vsa dekleta, ki bi si želela, da postane njihov "kralj", pa ima nasvet - samo ne začenjajte pogovora o - šahu. "Res mi gre na živce, ko se mi v kakšnem lokalu približajo dekleta in mi začnejo na dolgo in široko razlagati, kako so v otroštvu igrale šah s svojim dedkom. Tega ne prenesem, tako dolgočasno je. Prosim, govorite o čemer koli drugem."