Foto: EPA
Foto: EPA
Prestolonaslednik Frederik z ženo Mary. Foto: EPA
Prestolonaslednik Frederik z ženo Mary. Foto: EPA

"14. januarja 2024, 52 let po tem, ko sem nasledila svojega ljubljenega očeta, bom opustila svoje dolžnosti danske kraljice. Krono bom prepustila svojemu sinu, prestolonasledniku Frederiku," je dejala v televizijskem nagovoru.

83-letna kraljica je danski monarh z najdaljšim stažem. Prestol je zasedla leta 1972 po smrti svojega očeta, kralja Frederika IX.

Od leta 2018 je vdova, februarja pa je prestala operacijo na hrbtu, po kateri se do aprila ni pojavila v javnosti. Kot je priznala, je tudi to prispevalo k njenim razmislekom o prihodnosti.

"Odločila sem se, da je zdaj pravi trenutek," je dejala in se zahvalila Dancem za podporo, ki jo ima vsa leta svojega kraljevanja. Velikokrat je dala vedeti, da jo navdihuje "predanost britanske kraljice Elizabete britanskemu narodu".

Predsednica vlade Mette Frederiksen se je kraljici zahvalila za njeno delo: "V imenu vsega prebivalstva bi se rada iz srca zahvalila njenemu veličanstvu kraljici za njeno vseživljenjsko predanost in neutrudna prizadevanja za kraljestvo."

V nasprotju z britansko kraljevo tradicijo ne bo ob kronanju 55-letnega prestolonaslednika Frederika nobene uradne slovesnosti. Frederik bo postal danski kralj in vodja države, ki je ustavna monarhija, ter Grenlandije in Ferskih otokov, poroča BBC.

Abdikacija danske kraljice Margarete II.