V Mehiki so zaradi spora med Mehiško plavalno zvezo in Mednarodno plavalno zvezo ukinili vladno financiranje, zato pa se nekateri športniki pred olimpijskimi igrami v Parizu 2024 soočajo s finančnimi težavami. Mednje spada tudi mehiški skakalec v vodo Diego Balleza, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu zasedel četrto mesto v moški konkurenci v sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa.

Da se bo lahko prebil čez mesec in si zagotovil dohodek, s katerim bo lahko še naprej treniral, se je zatekel k zanimivi rešitvi – odprl je račun na naročniški platformi OnlyFans, kjer bo od zdaj s svojimi sledilci delil ekskluzivno vsebino. "Bilo je nekaj neodobravanja, a kot pravijo, ni dobre ali slabe reklame. Všeč mi je moje telo, ki deluje že 21 let. Ne sramujem se svoje postave, telesa," je iskreno delil Balleza in dodal, da je bil odziv na srečo dober, ima ljudi, ki ga podpirajo in zanj skrbijo.

"Upam, da se bo ta situacija čim prej rešila, saj nas športnike najbolj prizadene. Prisiljeni smo iskati načine, kako poskrbeti zase in za svoje družine, ne da bi pri tem zapostavili našo vsakodnevno službo – trening," je še poudaril Balleza.

Tudi drugi športniki za sredstva ubrali drugačne poti

Balleza ni edini mehiški elitni vodni športniki, ki je bil primorani ustvariti pobudo za zbiranje sredstev. Olimpijski skakalec v vodo Kevin Berlin je ustvaril lastno znamko kave, njegovi rojakinji Alejandra Orozco in Gabriela Agundez pa razmišljata o dražbi svojih olimpijskih medalj, preden prejmeta finančno pomoč mehiškega letalskega prevoznika.

Najbolj odmeven primer je sicer umetnostna plavalna ekipa, ki je zagnala kampanjo za prodajo brisač in kopalnih kostumov ter pridobila podporo filantropske fundacije milijarderja Carlosa Slima, ki je financirala potovanje ekipe na svetovno prvenstvo v Egipt, kjer je ta na začetku maja osvojila tri zlate medalje in bron.