Prizorišče ropa oz. ugrabitve psov. Foto: Reuters
Prizorišče ropa oz. ugrabitve psov. Foto: Reuters

24. februarja lani je – medtem ko je Lady Gaga v Rimu snemala film Hiša Gucci – Ryana Fischerja, sprehajalca zvezdničinih treh psov, med večernim sprehodom napadla skupina moških. Eden od njih, James Howard Jackson, je Fisherja ustrelil v prsni koš, nato pa so ugrabili dva od treh psov (Kojija in Gustava, tretji pes je med poskusom ugrabitve pobegnil) in se odpeljali z avtomobilom.

Fischer je napad preživel, že naslednji dan pa so našli tudi pobeglega tretjega buldoga. Zvezdnica je le malo po tem razpisala nagrado za informacije ali vrnitev drugih dveh psov v višini pol milijona ameriških dolarjev. Po dveh dneh je Kojija in Gustava na bližnjo policijsko postajo pripeljala neka ženska, ki je, kot je dejala, psa našla privezana na drog pred hišo.

Policija je v preiskavi odkrila, da je zgodba "najditeljice" Jennifer McBride na majavih temeljih, ko pa so odkrili še njeno povezavo s kriminalno tolpo, so jo temeljito preverili.

Izkazalo se je, da je skupina ugrabiteljev – ob Jamesu Howardu Jacksonu so bili to še Jaylin White, Harold White in Lafayette Whaley – sprehajalca psov napadla, Jackson pa ga je pri tem ustrelil v prsi. Kot je ugotovila policija, niso nameravali ugrabiti ravno psov zvezdnice, ampak so zgolj prepoznali pasmo, zaslutili priložnost za zaslužek ter sklenili pse ukrasti in jih prodati naprej.

Fotografija glavnega storilca Jacksona. Foto: AP
Fotografija glavnega storilca Jacksona. Foto: AP

Pse so vrnili pod pretvezo, da so jih našli, in upali na nagrado

Ko se je razvedelo, da sta to psa slavne Lady Gaga, so ju s pomočjo Jennifer McBride "vrnili", da bi dobili denarno nagrado in v upanju, da se bo prah čim prej polegel. A ker je bil med ugrabitvijo Fischer hudo ranjen, policija ni odnehala. Konec aprila lani (torej slaba dva meseca po dogodku) so možje v modrem skupino osumljencev pridržali, po letu in pol pa jih je večina stopila pred sodnika.

Prva sta se na sodišču znašla Jaylin White in Lafayette Whaley, ki nista nasprotovala obtožnici (po kalifornijskem pravu je to zadnje dejanje poravnave s tožilstvom), ki jima je očitala kaznivo dejanje ropa druge stopnje. Na koncu sta bila obsojena na štiri oz. šest let zapora.

V ponedeljek je za zatožno klop sedel še glavni osumljenec James Howard Jackson, ki je bil v skladu s poravnavo obsojen poskusa umora. Prisojena kazen znaša 21 let zapora. Ob tem velja omeniti, da je tožilstvo po dogovoru preostale obtožbe (rop, poskus ugrabitve) umaknilo.

Pred sodnika je v ponedeljek stopil tudi Harold White, ki skladno s poravnavo ni nasprotoval obtožnici, le-ta pa ga bremeni nezakonitega posedovanja orožja. Kazen mu bo izrečena prihodnje leto. Proti Jennifer McBride tožilstvo za zdaj še ni vložilo obtožnice, ob tem poroča Reuters.

Ponedeljkove sodne obravnave se je udeležil tudi Fischer in napadel glavnega obtoženega ter mu očital, da mu je to ravnanje za vedno spremenilo življenje.