Gal v obleki Elia Saaba, ki je dvignila toliko prahu. Foto: Reuters
Gal v obleki Elia Saaba, ki je dvignila toliko prahu. Foto: Reuters
Gal Gadot
Gal je trenutno eden najbolj zaželenih obrazov v Hollywoodu, Foto: Reuters

V čem je težava? Izrael in Libanon sta, tehnično gledano, še vedno v vojni, in to od leta 1948, saj nikoli nista podpisala mirovnega premirja. Libanon od takrat bojkotira vse izdelke iz južne sosede, svojim državljanom pa prepoveduje potovanja v Izrael ali kakršne koli stike z Izraelci, piše BBC.

32-letna Gal, ki je leta 2004 osvojila naziv mis Izraela, nato pa je dve leti preživela kot članica izraelskih oboroženih sil, je modro obleko priznanega oblikovalca nosila na prireditvi National Board of Review Awards v New Yorku, na kateri sta Gal in režiserka Patty Jenkins prejeli nagrado za delo pri Čudežni ženski.

Pa prav izraelska vojakinja
"Popolno,"
je zapisal Saab (ali kakšen član njegove ekipe) pod fotografijo igralke, oblečeno v njegovo kreacijo iz kolekcije pomlad/poletje 2018, in jo objavil na svojem profilu na Instagramu. Objava je sprožila plaz odzivov uporabnikov družbenih medijev z obeh strani meje. "Spoštujem Elia Saaba in všeč mi je, ampak ali je resnično vesel, da izraelska igralka nosi njegovo obleko?" se je vprašal libanonski novinar Heba Bitar. Neka Libanonka mu je pritrdila: "Kako je lahko prav izraelska vojakinja oblekla Saabovo obleko? Ne uničite še tiste redke stvari, na katere smo Libanonci ponosni. In na Elia Saaba smo ponosni!"

Pritisk je bil tako velik, da je oblikovalec po nekaj urah fotografijo Gal izbrisal s svojega profila. Nekateri so njegovo potezo pohvalili, spet drugi so jo označili za "sramotno".

Film v Libanonu bojkotirali
Gal Gadot se je v preteklosti že znašla v vrtincu kritik. Leta 2014, med spopadi v Gazi, v katerih je umrlo več kot 2.100 Palestincev, je v objavi na Facebooku podprla in spodbujala izraelsko vojsko. V Izraelu je za vsakega polnoletnega državljana obvezno, da odide na urjenje v vojsko. Moški običajno v vojski preživijo tri leta, ženske pa slabi dve leti.

Predvajanje njene uspešnice Čudežna ženska je bilo v libanonskih kinematografih prepovedano zaradi njenega rodu in njene podpore izraelski vojski. Obvestilo o bojkotu predvajanja je izdalo libanonsko ministrstvo za gospodarstvo. Libanonci pa so si nekaj mesecev pozneje vseeno lahko ogledali film Liga pravičnikov, v katerem se je kot Čudežna ženska tudi pojavila Gal.