Natalie Portman je že večkrat javno izrazila nestrinjanje z izraelsko politiko. Foto: Reuters
Natalie Portman je že večkrat javno izrazila nestrinjanje z izraelsko politiko. Foto: Reuters

Iz fundacije, ki jo zaradi nagrade enega milijona dolarjev mnogi označujejo za "judovsko Nobelovo nagrado", so sporočili: "Gospa Portman je izjemno uspešna igralka, predana družbena aktivistka in čudovito človeško bitje. Zaposleni v fundaciji, ki so jo spoznavali v preteklih šestih mesecih, občudujejo njeno človečnost in spoštujejo njeno pravico, da javno izrazi nestrinjanje s politiko izraelske vlade."

Dodali so: "Kljub temu smo zelo žalostni, da se je iz političnih razlogov odločila, da se ne bo udeležila slovesnega dogodka v Jeruzalemu. Bojimo se, da bo njena odločitev povzročila politizacijo naših filantropskih prizadevanj." Ob tem so naznanili, da bo zaradi zavrnitve odpovedan celoten dogodek.

Nagrado genesis, ki jo podeljujejo od leta 2012, so v preteklih letih prejeli poslovnež Michael Bloomberg, igralec Michael Douglas, violinist Itzhak Perlman in kipar Aniš Kapur. Milijon dolarjev nagrade prejemnik nato nameni v dobrodelne namene.

Portmanova po zavrnitvi nagrade ni podala nobene izjave. V Jeruzalemu rojena igralka je sicer že večkrat javno kritizirala premierja Benjamina Netanjahuja. "Sem zelo proti Netanjahuju. Proti. Zelo, zelo sem razburjena in razočarana, da je bil ponovno izvoljen," je za ameriške medije izjavila leta 2015.