Oboževalci so tudi po 36 ur čakali v vrsti za vstopnice. Foto: Reuters
Oboževalci so tudi po 36 ur čakali v vrsti za vstopnice. Foto: Reuters

Ko se bo Taylor Swift v sklopu svoje izjemno uspešne turneje "Eras" marca ustavila v Singapurju, bo Lukman eden od 300.000 oboževalcev med občinstvom za enega od šestih Taylorinih nastopov v tej mestni državici. "Počutim se odlično, povsem pod stresom sem, moj Bog, popolnoma prevzet sem! Ne vem, kaj naj si mislim, nepopisljivo je, zelo vesel sem, da sem dobil vstopnice!” je povedal Lukman.

A mnogim "swiftiesom", kot je oznaka za najbolj goreče oboževalce Taylor, se ni uspelo dokopati do vstopnice, delno zaradi popandemičnega porasta zanimanja za koncerte in dogodke. Jugovzhodna Azija šteje več kot pol milijardo prebivalcev.

Veliko povpraševanje je privedlo do porasta cen, kar so nekateri ekonomisti označili za "Swiftflacijo". Imetniki kreditnih kartic banke UOB so dobili prednostni dostop do nakupa vstopnic, kar je v Singapurju, Tajski, Maleziji, Indoneziji in Vietnamu tisti teden, ko je Taylor Swift objavila datume svoje turneje, privedlo do 45-odstotnega porasta vlog za omenjeno kartico.

To bo edina postaja Taylor Swift v regiji, ki šteje pol milijarde prebivalcev. Foto: Reuters
To bo edina postaja Taylor Swift v regiji, ki šteje pol milijarde prebivalcev. Foto: Reuters

Cene poskočile na 742 dolarjev

31-letna Indonezijka Friski Riana se je pridružila virtualnim vrstam na milijone oboževalcev in si celo izposodila prijateljevo kreditno kartico, da bi se dokopala do vstopnice. "Tri ure sem čakala, a mi ni uspelo," je povedala.

Le nekaj ur po tem, ko se je predprodaja zaprla, so preprodajalci na aplikaciji Carousell že dvignili ceno vstopnic z 264 dolarjev na 742.

Prejšnji mesec je britanska zasedba Coldplay zaznala podobno izjemno povpraševanje, zato so dodali tri koncerte v Singapurju, čeprav so igrali po en večer v Džakarti, Bangkoku, Manili in Kuala Lumpurju.

Sredi "Swift vročice" ta teden so singapursko centralno banko celo vprašali, če bodo koncerti, kot je Taylorin, okrepili možnost inflacije, medtem ko je Business Times poročal o porastu cen letalskih vozovnic in hotelov za tisti teden, ko se bo v mestu mudila ameriška zvezdnica.

In celo vodilni kandidat za tajskega premierja Pita Limjareonrat je pozval pevko, naj se ustavi v Bangkoku, kjer je leta 2014 zaradi državnega udara svoj koncert odpovedala.