"Rose verjame, da bo ta primer rešen njemu v korist."Foto: AP

Nekaj dni pred iztekom veljavnosti zakona, ki tistim, ki so preživeli spolni napad, omogoča vložitev tožbe proti domnevnim napadalcem, ne glede na to, kdaj je potekel prvotni zastaralni rok, je na vrhovno sodišče v New Yorku tožbo vložila tudi nekdanja manekenka Sheila Kennedy. Ta namreč toži pevca skupine Guns N' Roses Axla Rosa.

Konec 80. in v 90. letih so bili Guns N' Roses na vrhuncu kariere. Foto: AP
Konec 80. in v 90. letih so bili Guns N' Roses na vrhuncu kariere. Foto: AP

V dokumentih navaja, da jo je rockglasbenik leta 1989 fizično in spolno napadel v svoji hotelski sobi v New Yorku. Takrat je bila 26-letni model za revijo Penthouse, zvezdnika, ki je bil takrat na vrhuncu komercialnega uspeha, pa je spoznala v nekem newyorškem nočnem klubu. Ta naj bi njo in še eno manekenko povabil na zabavo z alkoholom in mamili v svoj hotelski apartma. Čeprav sprva ni imela nič proti srečanju, med katerim jo je tudi potisnil ob steno in jo poljubil, se je njeno mnenje o njem v nadaljevanju noči spremenilo.

Po njenih besedah je bila priča agresivnemu spolnemu odnosu, ki naj bi bil za drugo dekle boleč. Potem naj bi pevec v jeznem spopadu fizično napadel Kennedy. Ta trdi, da jo je zgrabil za lase in jo skozi apartma "vlekel v svojo spalnico". Po navedbah v tožbi, je krvavela in poskušala oditi, vendar ji je besen Rose to preprečil in jo spolno napadel. "Kennedy ni privolila v spolni odnos, počutila se je nemočno. Vedela je, da je najvarneje ležati v postelji in počakati, da se napad konča," je zapisano v tožbi, poroča BBC.

Ob poslušanju glasbe zasedbe Guns N' Roses naj bi se pri njej pojavili "simptomi, podobni posttravmatski stresni motnji"

Po napadu je tožnica utrpela "čustvene, fizične, psihološke in finančne posledice, ki bodo trajale vse življenje" – trpela naj bi za tesnobnostjo in depresijo, ob poslušanju glasbe zasedbe Guns N' Roses pa naj bi se pri njej pojavili "simptomi, podobni posttravmatski stresni motnji". Kennedy od Rosa, za katerega trdi, da je svojo slavo, status in moč v glasbeni industriji zlorabil za manipuliranje, nadzorovanje in nasilen spolni napad, zaradi namernega povzročanja čustvene stiske, spolnega napada in spolno motiviranega nasilja zahteva odškodnino, katere višina še ni znana. Njeni odvetniki so zahtevali sojenje pred poroto.

"Preprosto povedano, tega incidenta ni bilo," je dejal Alan S. Gutman, pevčev odvetnik, in njene trditve zanikal. Dodal je še, da se Rose ne spomni, da bi kdaj koli srečal Kennedy, prav tako pa še nikoli ni slišal teh "izmišljenih" obtožb. "Rose verjame, da bo ta primer rešen njemu v korist," je še dodal Gutman.

Rose se je sicer že v preteklosti spoprijemal z obtožbami zlorab

Ann Olivarius, ki zastopa Kennedy, upa, da bo "njen pogum pomagal drugim žrtvam, da najdejo svoj glas", in da bo to "pomembna prelomnica za glasbeno industrijo". Po njenem mnenju je namreč glasbena industrija omogočila podobne primere nepravilnega ravnanja.

Kennedy je domnevni incident prvič opisala leta 2016 v svoji avtobiografiji No One's Pet in v dokumentarnem filmu Look Away iz leta 2021, ki podrobno opisuje trditve o zlorabah v glasbeni industriji.

Rose se je sicer že v preteklosti spoprijemal z obtožbami zlorab. Nekdanji partnerici Erin Everly in Stephanie Seymour sta ga leta 1994 obtožili fizične zlorabe, kar je omenjeno tudi v tej tožbi.