Delphine Boël leta 2008 ob izidu svoje knjige. Foto: AP
Delphine Boël leta 2008 ob izidu svoje knjige. Foto: AP

Umetnica Delphine Boël zdaj pravico, ki ji po njenem mnenju pripada od rojstva, zahteva na sodišču. Po izpovedi njene mame, baronice Sybille de Selys Longchamps, sta se z nekdanjim kraljem Albertom na skrivaj dobivala kar 18 let, ko je zanosila.

Po besedah njenega odvetnika si želi le enake obravnave kot drugi trije Albertovi otroci, princ Laurent, princesa Astrid in zdajšnji belgijski kralj Philippe. "Vprašanje ni, ali je ali ni princesa. Želi si le, da ne bi bila več polovični otrok. Želi si enake pravice, privilegije in možnosti kot drugi člani družine." Če bo sodišče odločilo v njeno korist, bodo do kraljevih privilegijev upravičeni tudi njeni potomci.

Albert II. in njegova žena, kraljica Paola nista nikoli skrivala, da sta imela težave v zakonu. Foto: Reuters
Albert II. in njegova žena, kraljica Paola nista nikoli skrivala, da sta imela težave v zakonu. Foto: Reuters

Leta zanikanja

Albert je očetovstvo dolga leta zanikal. Prvič so se govorice o nezakonskem otroku pojavile leta 1999, v neuradni biografiji o kraljici Paoli, Albertovi ženi. Knjiga je sprožila številne govorice, Delphine pa je v intervjuju leta 2005 javno povedala, da je Albertova hčerka.

Dokler je bil Albert kralj, se nato v zgodbi ni veliko spremenilo, ob njegovem nenadnem odstopu zaradi bolezni leta 2013 pa je nepriznana hčerka sprožila sodne postopke za priznanje očetovstva.

Albert se je dolgo upiral očetovskim testom, a je nato le popustil, ko so kazni zaradi nesodelovanja s pozivi sodišča dosegle 5 tisoč evrov na dan. Januarja letos je zato le priznal očetovstvo, saj naj bi se končno seznanil z rezultati očetovskega testa.