Meghan in Harry sta odstopila od kraljevskih dolžnosti in se na začetku tega leta preselila v ZDA. Foto: Reuters
Meghan in Harry sta odstopila od kraljevskih dolžnosti in se na začetku tega leta preselila v ZDA. Foto: Reuters

Nekdanja igralka je izpoved z naslovom Izgube, ki si jih delimo, začela z besedami, da je splavila nekega julijskega jutra, ko je med pestovanjem Archieja občutila ostro bolečino. "Spustila sem se na tla z njim v naročju in zapela uspavanko, da bi bila oba mirna, vesela melodija pa je bila močan kontrast mojemu občutku, da nekaj ni v redu. Ko sem pestovala prvorojenca, sem vedela, da izgubljam drugega."

Harry in Meghan s prvorojencem Archiejem. Foto: Reuters
Harry in Meghan s prvorojencem Archiejem. Foto: Reuters

Ko je ležala v bolniški postelji, ob njej je bil zlomljeni Harry, oba sta jokala, je iskala odgovor, kako bosta to prebolela. Spoznala je, da je edini način za ozdravitev ta, da se vpraša: "Ali si v redu?" To pa zato, ker ko nas kdo vpraša, kako smo, in ko resnično prisluhnejo odgovoru, z odprtim srcem in razumom, postane breme žalosti pogosto lažje – za vse nas: "Ko smo povabljeni, da delimo svojo bolečino, skupaj naredimo prve korake k ozdravitvi."

Meghan je zapisala še, da izguba otroka pomeni veliko žalost, ki jo doživlja marsikdo, o njej pa le redki govorijo. "V neznosni bolečini zaradi izgube sva z možem odkrila, da bo v sobi s 100 ženskami od 10 do 20 teh trpelo zaradi splava." Kljub temu pa pogovor o splavu ostaja tabu, prepreden z (neupravičenim) sramom in osamljenim žalovanjem, je še dodala.

Ob tem je povedala tudi, da je leto 2020 težko za marsikoga, zato je pozvala vse, naj še posebej v prazničnem času postavijo na stranski tir politične in druge razprtije in nesoglasja ter pokažejo nekaj skrbi drug za drugega in vprašajo prijatelje in svojce: "Ali si v redu?"

Kraljica Elizabeta II., vojvodinja in vojvoda Susseški. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II., vojvodinja in vojvoda Susseški. Foto: EPA

Organizacije hvalijo Meghan
Več britanskih dobrodelnih organizacij, dejavnih na področju raziskav splavov in podpore, je Meghanino potezo označilo za pogumno, enotni so, da bo članek v pomoč vsem, ki preživljajo bolečino in žalost ob izgubi. "Matere, kot je Meghan, ki delijo svoje zgodbe, predstavljajo ključni korak pri razbijanju stigme in sramu," je povedala Sophie King iz organizacije Tommy's, ki financira raziskave in vodi telefonsko številko za bodoče starše in prizadete zaradi izgube. "Njena iskrenost pošilja močno sporočilo vsem, ki so izgubili otroka: ta se lahko počuti zelo osamljeno, vendar niste sami," je še poudarila Kingova.

Britanski dvor brez komentarja
Intimne podrobnosti, objavljene v mnenju, ki so ga v New York Timesu podnaslovili z Meghan, vojvodinja Susseška, mati, feministka in zagovornica, so čisto nasprotje britanske kraljeve družine, ki o svoji zasebnosti ne razkriva skoraj ničesar, piše Reuters. Kraljica Elizabeta II., ki je 68 let na prestolu, ni nikoli spregovorila o zasebnem življenju za katero koli medijsko hišo.

Meghanino izpoved je komentirala tudi Buckinghamska palača. V izjavi so zapisali, da je razkritje "globoko osebna zadeva, ki pa je ne bi komentirali". Neimenovani vir pa je povedal, da kraljeva družina, ki naj bi jo Harry že prej seznanil z vsebino članka, ovita v žalost.