Igralec je za lobanjo ponudil več kot igralski prijatelj Leonardo DiCaprio. Foto: Reuters
Igralec je za lobanjo ponudil več kot igralski prijatelj Leonardo DiCaprio. Foto: Reuters
Tiranozaver
Tiranozavri so živeli pred približno 70 milijoni let. Foto: Reuters

Manhattanska odvetniška pisarna Preeta Bharare je vložila civilno pritožbo za vrnitev redke tiranozavrove lobanje v domačo Mongolijo. V pritožbi se sicer znani igralec kot lastnik ne omenja, toda njegov publicist Alex Schack je potrdil, da je Nicolas Cage lobanjo kupil marca 2007 v galeriji I. M. Chait na Beverly Hillsu.

Igralca ne obtožujejo ničesar slabega. Ko je izvedel za okoliščine, se je celo sam odločil, da bo lobanjo izročil oblastem. Shack je dodal, da je igralec od galerije po nakupu prejel certifikat avtentičnosti, ameriške oblasti pa so prvič stopile v stik z njim julija 2014. Takrat ga je oddelek za nacionalno varnost obvestil, da obstaja možnost, da je bila lobanja ukradena.

Za lobanjo na dražbi premagal Leonarda DiCapria
"Takoj je bila sprožena preiskava, v kateri so potrdili, da je bila ukradena iz Mongolije, in Nicolas Cage se je nemudoma strinjal, da jo bo vrnil," je dodal Shack. Po poročanju Reutersa je sicer za lobanjo na dražbi ponudil več od Leonarda DiCapria.

Galerija I. M. Chait je bila v preteklosti že obtožena prodaje nezakonito pretihotapljenih kosti dinozavrov, za kar so obtožili paleontologa Erica Prokopija, ki ga je Bharara označil za nosilca črnega trga fosilov. Zaradi tihotapljenja okostja tiranozavra rexa iz Mongolije je bil leta 2012 obsojen na tri mesece zapora. Povezava Cageeve ukradene lobanje in Prokopija pa sicer za zdaj še ostaja nejasna. Po končanem sojenju je obtoženi oblastem pomagal najti še vsaj 17 fosilnih ostankov. Odvetnik Martin Bell, ki je sodeloval pri obtožbi Prokopija, je bil tudi vodilni vladni odvetnik v primeru Nicolasa Cagea.

Tiranozaver bataar in njegov bolj znani sorodnik tiranozaver rex sta živela pred približno 70 milijoni let. Ostanke tiranozavra bataar pa so do danes našli zgolj na področju Mongolije, ki je tihotapljenje začela kaznovati leta 1924. Od leta 2012 je Bhararova pisarna odkrila več kot ducat mongolskih fosilov, ki vključujejo celo tri polna okostja tiranozavra bataarja.

"Vsak izmed teh ostankov predstavlja kulturni in znanstveni spomenik, ki je bil zaplenjen Mongoliji," je sklenil Barara.