Princesa Amalia je decembra dopolnila 20 let. Foto: EPA
Princesa Amalia je decembra dopolnila 20 let. Foto: EPA

Poleti 2022 je nizozemski dvor sporočil, da bo takrat 18-letna prestolonaslednica Amalia šolanje nadaljevala na domači univerzi v Amsterdamu, kjer je študirala družbene vede (politiko, pravo, ekonomijo in psihologijo). Da bi bilo njeno življenje čim bolj normalno in podobno življenju kolegov študentov, se je iz palače preselila v študentski dom. A ne za dolgo.

Že jeseni istega leta je kraljeva palača potrdila, da zaradi varnostnih groženj Amalia ne živi več v "študentu", ampak za zidovi palače in študira na daljavo. Varnostni organi so namreč zaznali povečano število groženj z atentatom in ugrabitvijo, uperjenih proti takratnemu premierju Marku Rutteju in nizozemski kraljevi družini, še posebej pa proti kronski princesi Amalii, prvi v vrsti za prestol, za očetom, kraljem Viljemom-Aleksandrom.

Amalijina mati, kraljica Maxima, je med uradnim obiskom na Švedskem priznala, da se prvorojenki želja, da bi živela čim bolj normalno študentsko življenje, ni uresničila: "Ne more niti zapustiti hiše. Kar pomeni, da sploh ne živi v Amsterdamu." Nizozemska kraljeva družina sicer del leta preživi v Haagu.

Februarja lani se je Amalia staršem pridružila na uradnem obisku Karibov oz. nizozemskega otoka Sint Maarten, kjer je v pogovoru s sedmo silo potožila, da "pogreša normalno življenja študenta". Kot je dejala, se je na študij vpisala v prepričanju, da bo lahko živela enako kot njeni vrstniki: "Žal je realnost drugačna."

A zdaj se je izkazalo, da princesa pred dobrim letom ni bila najbolj iskrena. Kot poroča nizozemska javna radiotelevizija NOS, je Amalia dobro leto v popolni tajnosti študirala v Španiji, v domovino se je vrnila šele letos februarja. V Madridu so jo v zadnjem letu sicer opazili kar nekajkrat, skupaj z materjo, pa tudi v družbi vrstnikov, a so mediji predvidevali, da je tam zgolj priložnostno.

Amalia (levo) s sestro Alexio septembra lani. Amalia se, odkar je postala polnoletna, udeležuje vedno več uradnih dogodkov. Te dni bo tako z očetom in materjo sprejela španskega kralja Filipa in kraljico Letizio. Foto: EPA
Amalia (levo) s sestro Alexio septembra lani. Amalia se, odkar je postala polnoletna, udeležuje vedno več uradnih dogodkov. Te dni bo tako z očetom in materjo sprejela španskega kralja Filipa in kraljico Letizio. Foto: EPA

Danes 20-letna princesa sicer tekoče govori več jezikov, med drugim tudi španski, ki je njen materni jezik – njena mama je namreč rojena v Argentini v družini priseljencev iz Baskije, na Nizozemsko se je preselila šele pred poroko s takratnim prestolonaslednikom. Maxima je pred zvezo z Viljemom delala kot bančnica v New Yorku, Bruslju, Madridu, nekaj časa pa je bila tudi finančna svetovalka generalnega sekretarja Združenih narodov.

Velja za zelo izobraženo, pomen dobre izobrazbe pa je vcepila tudi vsem svojih trem hčerkam – ob Amalii ima par namreč še 18-letno Alexio in leto mlajšo Ariane.

Nizozemska spletna stran NL Times ob tem poroča, da je policija avgusta lani aretirala takrat 40-letnega moškega, ki ga sumijo načrtovanja umora ali ugrabitve princese. Moški krivdo zanika in obtožbe označuje za nore, še navaja novičarski portal.