Sterling je član uspešnega Manchester Cityja, ki je premoč v letošnji Ligi prvakov moral priznati šele v finalu tekmovanja. Foto: EPA
Sterling je član uspešnega Manchester Cityja, ki je premoč v letošnji Ligi prvakov moral priznati šele v finalu tekmovanja. Foto: EPA

Čeprav se je kraljica rodila 21. aprila, Britanci njen rojstni dan praznujejo na začetku junija. Ob tej priložnosti kraljica v vrste prestižnega reda britanskega imperija sprejme dva nova člana. Na dvoru so se tokrat odločili, da bo ta čast pripadla dvema nogometašema, in sicer Raheemu Sterlingu in Jordanu Hendersonu.

Sterling je poleg nogometnih dosežkov odlikovanje dobil zaradi svojega političnega aktivizma za socialno pravičnost in pravice temnopoltih Britancev. Nogometaš Manchester Cityja se je začel dejavno vključevati v boj proti rasizmu leta 2018, ko je bil med tekmo proti Chelseaju tarča rasističnega napada.

Svoje delo je usmeril podpori kampanje Združenih narodov #FightRacism, poleg tega pa je ustanovil tudi dobrodelno organizacijo z istim namenom. "Čudovito se počutim ob prejetju tega odlikovanja. To ni ponosen trenutek samo zame, ampak tudi za mojo družino in prijatelje," je ob prejetju nagrade dejal 26-letnik.

Henderson je kapetan in eden izmed ključnih igralcev ekipe Liverpool. Foto: Reuters
Henderson je kapetan in eden izmed ključnih igralcev ekipe Liverpool. Foto: Reuters

Drug prejemnik odlikovanja, Liverpoolov kapetan Henderson, pa je odlikovanje prejel za svoj prispevek nogometu in dobrodelnosti. Henderson gotovo sodi med najuspešnejše britanske nogometne igralce, saj je v sezoni 2018/19 osvojil naslov v elitni Ligi prvakov, sezono pozneje pa še naslov angleškega prvaka.

Poleg nogometnih uspehov je bil med pandemijo izjemno dejaven tudi na dobrodelnem področju, kjer je pomagal zbirati sredstva za pomoč zdravstvenim delavcem. Bil je vodilni med kapetani klubov iz Premier ligi, ki so ustanovili skupno pobudo igralcev v podporo združenju dobrodelnih organizacij NHS Charities Together.

"Poudariti moram, da čeprav sem odlikovanje prejel jaz osebno, je zanj zaslužna velika skupina ljudi. Sprejemam ga z zavedanjem, da sem bil del nečesa posebnega in ne razlog za to," je ob tem dejal 30-letni Henderson.