Podoba Brucea Leeja krasi tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: EPA
Podoba Brucea Leeja krasi tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds. Foto: EPA

Igralec in zvezdnik borilnih veščin je nepričakavano umrl 20. julija leta 1973 v Hongkongu, ko je bil star le 32 let. Za uradni vzrok njegove smrti velja pojav možganskega edema, ki bi ga lahko povzročil odziv na protibolečinske tablete.

Zdaj pa se je pojavila nova študija, ki so jo opravili strokovnjaki za bolezni ledvic iz Španije in bo v celoti objavljena v decembrski izdaji strokovne revije Clinical Kidney Journal. Njeni avtorji trdijo, da je imel Lee več dejavnikov tveganja za hiponatriemijo – izraz pomeni raven natrija v krvi, ki je pod normalnimi fiziološkimi vrednostmi. Osnovni dejavnik je bil "kronično visok vnos tekočin", preostali pa jemanje marihuane, ki sproža žejo, jemanje protibolečinskih tablet, uživanje alkohola in več poškodb ledvic.

"Naša hipoteza je, da je Bruce Lee umrl zaradi posebne vrste okvare ledvic, ki niso bile zmožne izločiti dovolj vode, da bi v telesu ohranjale ravnovesje vode. To je verjetno privedlo do hiponatriemije in možganskega edema, čez nekaj ur pa je nastopila smrt. To ni tako redek pojav, pojavlja se tudi pri mlajših zdravih ljudeh, zato bi morali več pozornosti nameniti opozorilom, da lahko umremo tudi zaradi čezmernega pitja vode," so zapisali.

V preteklosti je o Leejevi smrti krožilo več teorij, tudi ta, da so ga umorili ali da je umrl zaradi vročinskega udara.

Bruce Lee predvsem v Aziji ostaja ikona. Foto: EPA
Bruce Lee predvsem v Aziji ostaja ikona. Foto: EPA

Lee je bil sicer ameriško-kitajskega rodu. Leta 1964 je v Oaklandu skupaj z mojstrom borilnih veščin Jamesom Yimmom Leejem ustanovil šolo borilnih veščin, v kateri je učil tudi hollywoodske zvezdnike. Na povabilo televizijskega producenta Williama Dozierja se je udeležil avdicije za vlogo v filmu Number One Son, ki sicer ni bil nikoli realiziran. Je pa v letih 1966 in 1967 igral v televizijskih serijah Batman in The Green Hornet.

Velik šef ga je izstrelil med zvezde

Leta 1969 je imel manjšo vlogo v filmu Marlowe, leta 1971 je nastopil v štirih epizodah televizijske serije Longstreet, kjer je prevzel vlogo učitelja borilnih veščin Lija Tsunga. V glavni vlogi je prvič zaigral v filmu Veliki šef (1971), ki je bil uspešnica v Aziji, Leeja pa je izstrelil med zvezde. Sledil je film Pobesnele pesti (1972), ki je imel na blagajnah kinematografov še večji uspeh od Velikega šefa. Pri naslednjem filmu, Na zmajevi poti (1972), je sodeloval kot igralec, scenarist in režiser ter koreograf borilnih prizorov. Njegov zadnji film pa je V zmajevem gnezdu (1973).