O. J. Simpson se je leta 1995 že znašel v položaju, ko se je moral zagovarjati pred roko pravice. Foto: EPA
O. J. Simpson se je leta 1995 že znašel v položaju, ko se je moral zagovarjati pred roko pravice. Foto: EPA
O. J. Simpson
O. J.-a so v nedeljo spet aretirali. Tokrat naj bi s prijatelji oropal zbiratelja športnih predmetov. Foto: Reuters
O. J. Simpson
In Orenthal James je moral pri 60. letih vnovič pozirati policijskemu fotografu. Foto: EPA

Lasvegaška policija je v nedeljo aretirala Simpsona, ki je bil leta 1995 obtožen, a oproščen umora svoje nekdanje žene in njenega prijatelja Rona Goldmana, in ga pridržala brez možnosti plačila varščine.

O. J.-a so prijeli na podlagi pričanja v soboto prijetega moškega, za katerega domnevajo, da je bil v četrtek z nekdanjim ameriškim športnim asom udeležen v oboroženem ropu. 60-letnega Simpsona možje v modrem sumijo, da je v četrtek skupaj s štirimi pajdaši oropal zbiratelja športnih predmetov.

O. J. Simpson trdi, da si je vzel tiste stvari, ki mu veliko pomenijo in tudi pripadajo: potrdilo o njegovem sprejemu v Hišo slavnih in fotografijo z J. Edgar Hooverjem (nekdanjim direktorjem FBI-ja). Predmeta mu je ukradel njegov nekdanji menedžer in ju prodal za visok znesek. Simpson trdi, da se je za sestanek z zbirateljem športnih predmetov dogovoril neki dražilec, zanika pa, da bi kdo na sestanku imel pri sebi kakršno koli orožje.

Na vprašanje, zakaj ni na pomoč poklical policije, je Simpson dejal, da se nanje po "tistem" procesu ne more več obrniti. Ti so ga obtožili oboroženega ropa, napada s smrtonosnim orožjem, zarote in vloma. V primeru obsodbe 60-letniku grozi kar 30 let zapora.

Znameniti proces proti O. J. Simpsonu
Spomnimo, da je leta 1994 tragično umrla Simpsonova nekdanja žena Nicole Brown, s katero je imel dva otroka. O. J.-evo drugo ženo in njenega prijatelja Ronalda Goldmana je nekdo kruto umoril, policija pa je umora obtožila prav nekdanjega moža, od katerega se je Nicole ločila zaradi nasilja. Proces O. J. Simpson je postal prava medijska senzacija, na Simpsonovi strani pa je bila tudi javnost, prav zaradi njegovega slovesa dobrega fanta, ki ga je dajal tudi z igranjem v hollywoodskih filmih kot na primer Gola pištola.

Proces proti Simpsonu je trajal dobrih devet mesecev, vseh 134 dni zasedanj pa so ga spremljale številne televizijske kamere. Nekdanji igralec ameriškega nogometa je najel najboljše odvetnike v ZDA, ki so ga na koncu stali kar štiri milijone dolarjev. A so bili vredni tega denarja, saj je porota 3. oktobra Simpsona razglasila za nedolžnega.

Kljub temu pa se je sodišče v civilni tožbi, ki jo je sprožil Goldmanov oče, odločilo, da je O. J. odgovoren za smrt Nicole in Ronalda. Naložena mu je bila odškodnina 33,5 milijona dolarjev, ki pa je sorodnikom žrtev ni nikoli plačal.

J. S.