Prešeren nasmešek na obrazu deklice (desno spodaj), ki se je dotaknila svojega idola. Foto: EPA
Prešeren nasmešek na obrazu deklice (desno spodaj), ki se je dotaknila svojega idola. Foto: EPA

Portugalski nogometaš je s svojo statistiko, zavidljivo dolgo profesionalno kariero in pestro zbirko uspehov pri marsikom na vrhu seznama najljubših nogometašev. Kamor koli pride, ga pričakajo trume oboževalcev – spomnimo se samo, kakšna evforija je pred marčevsko prijateljsko tekmo zajela Slovenijo.

39-letni Ronaldo je evforije, ki jo povzroča, vajen in jo običajno stoično prenaša, občasno pa – pretežno najmlajšim – nameni nekaj dodatne pozornosti. Zato se je marsikomu ob pogledu na hihitajoče dekletce, ki je bilo del skupine otrok, ki so portugalske nogometaše pospremili na igrišče, po obrazu razlezel nehoten nasmešek.

Deklica, ki je na igrišče pospremila Ronaldovega soigralca, vratarja Dioga Costo, nato pa stala čisto blizu zvezdnika, je namreč za trenutek iztegnila roko in Ronalda pobožala oz. se dotaknila njegovega dresa. Po drzni potezi se je začela hihitati in vzhičeno klepetati s svojo kolegico – najverjetneje o dejanju, ki si ga je privoščila. Ronaldo ji medtem na videz ni posvečal pozornosti, je pa njegov izraz na obrazu kazal, da le stežka zadržuje nasmešek.

Preden so otroci igrišče zapustili, je dekletce še objel.

A to ni bil edini tak pripetljaj na včerajšnji tekmi. V drugem polčasu, natančneje v 69. minuti, je na igrišče s telefonom v roki pritekel deček in se namenil proti Ronaldu. Ta ga je opazil, mu s kretnjo nakazal, naj pride bližnje in se z njim fotografiral. Proti dvojici je takoj steklo več redarjev, a jim je mali nogometni navdušenec ušel, nato pa kar nekaj časa tekel ob robu igrišča in se jim izogibal, preden so ga uspeli ujeti. Kljub dejstvu, da ga – oziroma njegove starše – čaka prekrškovni postopek, se je proti kameram in fotografom obrnil s tako prešernim nasmeškom, da mu verjetno vdora na igrišče ni nihče zares zameril.

Cristiano Ronaldo je z nasmeškom poziral dečku, ki je pritekel na igrišče. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je z nasmeškom poziral dečku, ki je pritekel na igrišče. Foto: Reuters

Kar je sledilo, pa je jasno načelo potrpljenje tako nogometnega zvezdnika kot drugih na in ob igrišču. Kakšnih 15 minut pozneje je namreč na igrišče stekel mlajši moški in poskušal podobno kot deček pred njim z nogometašem posneti sebek, a ga Ronaldo ni tako toplo sprejel.

Tretji vdor se je zgodil med sodnikovim dodatkom, tako Ronaldo kot ostali nogometaši so bili takrat že precej nejevoljni zaradi drznosti oboževalcev, a kljub temu vdorov s tem še ni bilo konec – po sodnikovem žvižgu, ki je označeval konec tekme, sta namreč na igrišče stekla oz. to poskušala še dva (preveč) strastna navijača. Zadnjega je varnostnik ustavil, ko se je portugalska izbrana vrsta že odpravljala proti slačilnici, a se je reditelju izmuznil in se znova skušal približati Ronaldu.

Pravočasno ga je ustavila skupina varnostnikov, ga podrla na tla in tako dokončno ustavila. Med umirjanjem preveč razgretega navijača pa je eden od rediteljev po nesreči na tla zbil še portugalskega napadalca Gonçala Ramosa, ki pa pri tem ni utrpel kakšnih posledic.

Nenehni vdori navijačev na igrišče so zaskrbeli tudi portugalskega selektorja Roberta Martíneza. Okrcal je organizatorje, da je bilo varovanje preveč ohlapno. Kot je dejal na novinarski konferenci po tekmi, sicer ni bilo videti, da bi kateri od navijačev imel kakšne zle namene, a ga je zaskrbelo predvsem to, s kakšno lahkoto so vdirali na dvorišče. "Danes smo bili srečni, da so bili nameni navijačev dobri. Vsi imamo radi oboževalce, ki vidijo športnike kot zvezde in ikone. Lahko pa pride do zelo nevarnih trenutkov, če ti nameni niso dobri – igralci so ranljivi, bolj moramo biti previdni pri tem," je dejal.

Ob tem je dodal še, da se takšni vdori ne bi smeli dogajati, sploh glede na raven varovanja na takih dogodkih, kot je Euro. "Tudi oboževalcem bi morali dati jasno vedeti, da to ni pravi način. Od tega ne bodo imeli nič, samo ukrepi se bodo v prihodnje še zaostrili," je po poročanju Reutersa še namignil na morebitno zaostritev.

Uefa napoveduje zaostritev ukrepov

Uefa je pozneje sporočila, da bo zaradi porasta vdorov na igrišče med evropskim prvenstvom skupaj z organizatorji poostreno ukrepala. "V ta namen bodo na stadionih sprejeti dodatni varnostni ukrepi, da bi še bolj izpolnili zahteve turnirja in preprečili takšne incidente," so sporočili iz evropske nogometne zveze. Podrobnosti iz varnostnih razlogov niso razkrili.

So pa poudarili, da je "varnost na stadionu, na igrišču in v prostorih moštva je glavna prednostna naloga Uefe, nemške zveze DFB in organizatorjev EP-ja". Tisti, ki bodo pravilo kršili, bodo strogo kaznovani, so še dejali v zvezi: "Vsak vstop nepooblaščene osebe na igrišče pomeni kršitev stadionskih pravil in bo imel za posledico odstranitev s stadiona, prepoved ogleda vseh tekem na EP-ju in kazensko ovadbo zaradi vdora na igrišče.".

Za Portugalsko in Ronalda sta v loži za pomembneže navijala tudi nogometaševa srčna izbranka Georgina in najstarejši sin, Cristiano Ronaldo mlajši. Foto: EPA
Za Portugalsko in Ronalda sta v loži za pomembneže navijala tudi nogometaševa srčna izbranka Georgina in najstarejši sin, Cristiano Ronaldo mlajši. Foto: EPA