Namen naslovnice naj bi bilo počastiti moč in dostojanstvo princese. Foto: AP
Namen naslovnice naj bi bilo počastiti moč in dostojanstvo princese. Foto: AP

Po besedah britansko-zambijske umetnice Hannah Uzor je njen namen počastiti moč in dostojanstvo princese. Med ustvarjanjem naj bi za čim boljšo upodobitev proučevala tudi njene fotografije, pomagal naj bi ji tudi videoposnetek, v katerem je plemkinja razkrila svojo diagnozo raka. "Vsi moji portreti so sestavljeni iz plasti osebnosti, sestavljeni iz vsega, kar najdem o njih," je pojasnila umetnica.

Nekateri so sliko opisali kot čudovito, njenega dela pa niso cenili vsi. Umetnina je namreč na spletu povzročila razgreto razpravo, nekateri oboževalci so svoje nezadovoljstvo izrazili z neusmiljenimi kritikami. "To je grozljivo, nisem prepričan, da je umetnica oboževalka princese," je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja X, drugi pa je pristavil, da portret ni videti kot princesa, in upodobitev imenoval za "grozno in nespoštljivo", poroča CNN.

Glavni umetnostni kritik pri britanskem časopisu The Daily Telegraph Alastair Sooke, je v članku dejal, da je slika "nevzdržno slaba" in "ne kaže niti kančka podobnosti s subjektom". Pripomnil je, da ima valižanska princesa na sliki "toliko karizme kot figurica na vrhu poročne torte." Kate Mansey, kraljeva urednica pri The Times of London je na X-u zgolj napisala: "Nisem povsem prepričana, kaj naj rečem o tem, razen – hmm."

Podoben odziv je vzbudil tudi prvi uradni portret kralja Karla III. od njegovega kronanja, ki so ga razkrili v začetku tega meseca, nastal pa je izpod čopiča britanskega umetnika Jonathana Yea. Pozornost je pritegnila predvsem prevlada rdeče barve na sliki, nekateri so jo primerjali s posterjem za grozljivko.