Donald Trump s hčerkama, Ivanko in Tiffany. Foto: Reuters
Donald Trump s hčerkama, Ivanko in Tiffany. Foto: Reuters
Ivanka Trump, Donald Trump mlajši, žena Vanessa
Ivanka Trump, Donald Trump mlajši in njegova žena Vanessa na republikanski konvenciji. Foto: Reuters
Tiffany in Barron Trump
Mlajša dva izmed Trumpovih otrok, Tiffany in Barron, se do zdaj nista prav dosti pojavljala v javnosti. Je pa Tiffany znana kot članica elitnega manhattanskega kroga mladih, potomcev najbogatejših in najvplivnejših družin v državi. Foto: Reuters
Ivanka Trump
Ivanka Trump je s svojim govorom v očetovo kampanjo vnesla nekaj elegance, umirjenosti, predvsem pa je malo omilila njegovo robatost in njegova stališča, ugotavljajo analitiki. Foto: Reuters
Eric Trump z ženo Laro Yunasko
Eric Trump z ženo Laro Yunasko Foto: Reuters
Barron Trump
Desetletnega Barrona Trumpa za zdaj politika še dolgočasi - takole je namreč zehal med vrhuncem republikanske konvencije, očetovim govorom. Foto: Reuters
Trumpovi otroci
Trumpovi otroci so minuli teden na republikanski konvenciji pritegnili kar precej pozornosti. Foto: Reuters

Mnogi so se spraševali, kako bo tokrat sploh potekala konvencija republikancev, ko pa so se je številni vidni predstavniki stranke raje izognili, kot da bi morali javno podpreti Donalda Trumpa, piše BBC. A Donald Trump se ni oziral na nekdanje republikanske tekmece - pokazal jim je, da ima dovolj podpore že v svoji družini.

Najprej je pozornost (pa čeprav negativno) nase usmerila Donaldova tretja žena, v Sloveniji rojena Melanija, nato je svojega očeta v malce drugačni, sproščeni luči skušala predstaviti njegova mlajša hči Tiffany (22), ki se mu je rodila v zakonu z Marlo Maples, na dopoldanskem srečanju je zbrane šarmiral Donald mlajši, za konec pa je Trump prihranil svoje največje orožje, hčerko Ivanko, ki z vsakim korakom potrjuje namigovanja, da njene ambicije segajo precej višje od navidez zelo zaželene vloge prve hčerke ZDA.

Donald mlajši že omenja vstop v politiko
Vse bolj je namreč jasno, pišejo ameriški mediji, da imata vsaj dva izmed petih Trumpovih otrok politične ambicije: najprej je v ospredje stopil Donald Trump mlajši, ki je s svojim šarmom povsem razorožil celo znano Trumpovo kritičarko in komentatorko MSNBC-ja Rachel Maddow, ki je govor mlajšega Trumpa na srednem srečanju ob zajtrku označila za "najboljšega na konvenciji". Pozneje je najstarejši izmed Trumpovih otrok "priznal", da bi se verjetno pustil prepričati, da bi stopil v politiko - saj bi bilo to "dejanje pravega patriota" -, ko bodo njegovi otroci starejši.

Donald Trump mlajši (38) je sicer od leta 2005 poročen z nekdanjo manekenko Vanesso, s katero imata pet otrok: hčer Kai Madison (9), sinove Donalda Johna III. (7), Tristana Milosa (5), Spencerja Fredericka (4) in še eno hčerko Chloe Sophio, ki ima dve leti. Skupaj s sestro Ivanko in bratom Ericom sestavlja upravo očetovega konglomerata The Trump Organisation.

Eric: "Podoben očetu po videzu, ne po značaju"
Tako kot Donald se je številnim prikupil tudi šest let mlajši Eric, ki je "po videzu sicer podoben očetu, a po značaju ne", kot ga je opisal New York Observer, ko ga je lani uvrstil na seznam 20 največjih človekoljubov, mlajših od 40 let. Ob tem je sicer treba omeniti, da revijo izdaja Jared Kushner, njegov svak. Eric je namreč pred leti ustanovil dobrodelno organizacijo, ki zbira denar za lepše življenje na smrt bolnih otrok v bolnišnici in raziskovalni ustanovi St. Jude Children’s Research Hospital. Poleg tega vodi tudi Trumpovo vinsko klet.

A po drugi strani tudi na 32-letnika pogosto letijo kakšne kritike, kot na primer pred leti, ko so v javnost pricurljale fotografije iz leta 2010, na katerih skupaj s starejšim bratom pozira s trofejami leoparda, krokodila, antilope in celo slona, ki sta jih pokončala med lovom v Zimbabveju. Brata Trump se zaradi svojih dejanj nista ravno posipala s pepelom - še več, svoji "pravici do lova" sta odločno stopila v bran. Donald je tako takrat dejal, da se zaradi tega, ker je lovec, ne bo opravičeval, in zatrdil, da je meso, ki ga je uplenil, podaril "hvaležnim domačinom".

Eric je, zanimivo, poročen z nekdanjo televizijsko producentko Laro Yunasko, ki velja za veliko zagovornico pravic živali.

Umirjena Ivanka, gonilna sila Trumpove kampanje
A prava velika zvezda (in po mnenju številnih poznavalcev tudi gonilna sila) Trumpove predsedniške kampanje je 35-letna Ivanka, o kateri niti najbolj zagrizeni Trumpovi nasprotniki ne morejo povedati dosti slabega. Če so pred leti še lahko namigovali, naj se raje drži manekenstva (ker je - če si lahko dovolimo malo sarkazma - menda že na pogled jasno, da takšna lepotica pač ne more imeti prav veliko soli v glavi), je vsem zlobnim jezikom hitro zaprla usta in pokazala, da z rojstvom v dinastijo Trump ni podedovala zgolj sedeža v upravi konglomerata, ampak tudi družinsko poslovno žilico - pogosto jo namreč primerjajo z njeno prababico.

Ta je namreč ustanovila podjetje, ki ga danes vodi Ivankin oče. Po smrti svojega moža, ki se je ukvarjal z nepremičninami, je Elizabeth v začetku dvajsetih let 20. stoletja kljub trem otrokom, za katere je skrbela sama, vzela stvari v svoje roke in ustanovila podjetje. Ker je imela "izjemen nos za nepremičnine", kot v svoji knjigi Trumpovi: Tri generacije gradbincev in predsedniški kandidat piše Gwenda Blair, manjkalo pa ji ni niti delovnih navad, strogosti in pregovorne nemške varčnosti, je njeno podjetje samo raslo. In čeprav ga je vodila skupaj s sinom Fredom (Donaldovim očetom), je bilo menda jasno, kdo vleče vse niti, saj je še v svojih sedemdesetih nadzirala vsako potezo družbe, med drugim piše Blairova.

Od manekenstva do lastne modne znamke
Prav zaradi smisla za posel danes 35-letno Ivanko radi primerjajo z Elizabeth. Da bo šla po očetovih stopinjah v finančne vode, je Ivanka nakazala že z izbiro študija ekonomije na prestižnem Whartonu, kjer je diplomirala z odliko. Med študijem se je ukvarjala z manekenstvom - njen oče je še lani med drugim dejal, da bi bilo morda bolje, če bi se držala modnih pist -, pozneje pa se je usmerila v ustanovitev lastne modne znamke, na katero zadnje čase letijo številne kritike - od tega, da Ivanka pri dizajnih kopira druge oblikovalce in da izdelki niso varni za nošenje, do tega, da je večina oblačil in modnih dodatkov izdelanih zunaj ZDA (tudi na Kitajskem).

Po študiju je Ivanka, tako kot njena brata, zasedla mesto v upravi očetovega konglomerata, skupaj z Donaldom mlajšim pa je sodelovala tudi pri snemanju resničnostne oddaje Vajenec.

Z možem sta de facto vodji kampanje
Poročena je s poslovnežem Jaredom Kushnerjem (35) - pred poroko z njim se je spreobrnila v judovsko vero -, s katerim imata tri otroke: Arabella ima pet let, Joseph bo oktobra dopolnil dve leti, Theodore pa se jima je rodil marca letos. Kushner in Ivanka sicer veljata za dejanski vodji Trumpove predsedniške kampanje, saj je prav njima zaupana strategija, medijsko komuniciranje itd.

Ivanka je bila vse do poroda marca ves čas ob očetovi strani, tudi ko je potoval po ZDA, zato ni presenetljivo, da je očeta na nedavni republikanski konvenciji predstavila ravno ona. Kot ugotavljajo analitiki, je bil njen govor daleč najodmevnejši v vseh štirih dneh konvencije - Reuters tako piše, da je bilo njeno ime po govoru samo na Twitterju omenjeno približno 121-krat na minuto, pri čemer ugotavlja, da je bilo občutno več pozitivno obarvanih omemb (razmerje pozitivno-negativno je bilo 3:1).

Ivankina umirjenost proti očetovi glasnosti
Poleg tega pa je, piše Lisa Belkin za Yahoo News, Ivanki v govoru odrezavost in "kavbojskost" njenega očeta uspelo precej omiliti, ko ga je prikazala kot sposobnega poslovneža, obenem pa strogega, a ljubečega očeta. "S svojimi besedami, pa tudi s svojim premišljenim, treznim obnašanjem je skušala tistim, ki o njenem očetu niso prepričani, zagotoviti, da mu lahko zaupajo - ker je tudi njih (svoje otroke, op. p.) prav vzgojil," je tako med drugim zapisala Belkinova in dodala, da Ivankino obnašanje - tiho, zadržano, trezno - že ves čas kampanje deluje kot protiutež (pre)glasnemu, nestrpnemu do drugače mislečih in pogosto nepremišljenemu Donaldu Trumpu.

Prijateljstvo s Chelsea Clinton
Zanimivo je sicer, da sta pred leti oba, tako Trumpova kot Kushner (tudi finančno) podpirala Hillary Clinton, ko se je ta za demokratsko nominacijo borila z zdajšnjim predsednikom Barackom Obamo. Ivanka in Hillaryjina hčerka Chelsea, ki je podobno vlogo kot Ivanka opravila v četrtek na demokratski konvenciji, pa sta zelo dobri prijateljici, pogosto se družijo vsi štirje - Ivanka in Jared, Chelsea in njen mož, bankir Marc Mezvinsky. Morebitne kritike, ki bi ji lahko očitali prijateljstvo, je Ivanka spretno utišala v svojem govoru, ko je med drugim dejala, da se "kot veliko mladih nima kategorično za republikanko ali demokratko".

Polslovenec Barron za zdaj še ne kaže zanimanja za politiko
Da Trumpovi ciljajo na dolgoročni politični vpliv, je bilo jasno tudi po koncu konvencije, ko so fotografi že lahko opazili (prve) Ivankine privržence z napisi "Ivanko za predsednico 2024". Kdo ve, morda pa bo v politične vode zašel tudi najmlajši (polslovenski) Trump, Barron (10), ki je na tokratni konvenciji le s težavo čakal konec dolgoveznih govorov - in vmes nekajkrat precej opazno zazehal.