Zakonca sta dvignila mnogo prahu. Foto: EPA
Zakonca sta dvignila mnogo prahu. Foto: EPA

Prvi par razdejane Ukrajine je dvignil mnogo prahu, ko se je pojavil na naslovnici spletne različice revije Vogue. Javnost je razklana, nekateri Volodimirju Zelenskemu očitajo norčevanje iz vojne, spet drugi so predsedniku stopili v bran in se mu zahvalili za ozaveščanje o stanju v Ukrajini.

Zakonca je fotografirala priznana fotografinja Annie Leibowitz, čeprav je portret v reviji osredotočen predvsem na prvo damo. "Portret poguma: ukrajinska prva dama Olena Zelenska," so pri reviji naslovili obsežen članek. Mnogo ogorčenja so fotografije sprožile predvsem med ameriškimi republikanci, med najvidnejšimi je članica kongresa Lauren Boebert. "Ukrajincem smo poslali 60 milijard pomoči, Zelenski pa se fotografira za Vogue," je bila kritična na družbenem omrežju Twitter. Fotografije so razjezile tudi teksaško kongresnico Mayro Flores: "Medtem ko Biden pošilja milijarde v Ukrajino, nas družina Zelenski 'razvaja' s slikami na naslovnici revije Vogue."

V prispevku novinarke Rachel Donadio, ki je delo označila kot najpomembnejšo nalogo v svoji karieri, so zakonca fotografirali v Marinški palači v Kijevu. Zelenska je za Vogue med drugim povedala, da so bili pretekli meseci najtežji v njenem življenju, podobno kot za vse druge Ukrajince. "Iskreno, ne predstavljam si, če se kdo zaveda, kako smo vojno do zdaj prebrodili na čustveni ravni. Ne dvomimo o zmagi, to je tisto, kar nas žene naprej," je dodala.

Zakoncema tudi sporočila podpore

Na drugi strani je bilo zakoncema Zelenski namenjenih tudi veliko pohval. Izvršilna direktorica podjetja Verizon Tami Erwin je zapisala: "Neverjeten portret. Olena Zelenska se je odrezala izjemno. Poskrbela je, da svet izve zgodbo žensk in otrok v Ukrajini, mnogo prizadetim je v članku dala glas." Številni Ukrajinci so se prav tako zahvalili prvi dami in reviji Vogue, ki poročata o stiskah resničnih ljudi v vojni.

V prispevku je prva dama povedala, kako so bili videti prvi tedni vojne, ko je otrokom pomagala ustvariti običajen vsakdan s poukom prek spleta in knjigami. V prispevku jo je ukrajinski predsednik označil kot domoljubko in svojo najboljšo prijateljico. Olena Zelenska se je za intervju vrnila iz ZDA, kjer sta jo sprejela ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden.