Foto: AP
Foto: AP

Kraljeva družina se je v duhu 21. stoletja odločila, da bo obredno olje za maziljenje pri kronanju prvič brez živalskih sestavin. Z mislijo na preprečevanje krutosti do živali so se odločili, da maja ne bodo uporabili olja, ki je navadno pridobljeno iz žlez majhnih sesalcev, afriške cibetovke in kitovega drobovja. Mazilo so te dni pripravili v Baziliki Božjega groba v Jeruzalemu. Skrivnosten obred maziljenja, ki je bil ob zadnjem kronanju, leta 1953 skrit očem javnosti in medijev, spominja na krst, saj bo monarh s svetim oljem namazan po glavi, prsih in rokah. Novo olje, ki ga je sestavil anglikanski škof v Jeruzalemu, vsebuje mešanico olivnega z različnimi eteričnimi olji, kot so sezamovo, vrtnično in cimetovo.

Kraj nastanka obrednega olja – v Baziliki Božjega groba naj bi umrl in bil pokopan Jezus Kristus – je po mnenju Škofa Canterburyjskega kazalnik močnih zgodovinskih vezi med kronanjem, Svetim pismom in Jeruzalemom. " Vso zgodovino pa vse do današnjega dne so britanski monarhi bili maziljeni s svetim oljem iz Jeruzalema," je povedal.

Zgolj formalnost

Sicer je kronanje bolj kot ne formalnost, ki ugodi več kot tisočletju tradicij britanskega dvora. Karel III. je takoj po smrti kraljice Elizabete II. postal vladajoči monarh, zgodovina pa pozna kralje, ki sploh niso bili kronani. Britanci pričakujejo, da bo tokratno kronanje manj obširno in razsipno od prejšnjega, ki se ga je udeležilo več kot 16.000 ljudi.

Krona je bila pripravljena že decembra

Zgodovinsko krono svetega Edvarda, ki je več kot 350 let osrednji del kronanja monarhov v Angliji, so že decembra lani vzeli iz muzeja Tower of London, da bi jo pripravili za kronanje kralja Karla III. Krona, ki je del stalne zbirke kronskih draguljev v muzeju, se uporablja od kronanja kralja Karla II. leta 1661.

Krona ima žametno kapico s trakom iz hermelina in masiven zlat okvir z rubini, ametisti, safirji, granati, topazi in turmalini.