Oprah je na prošnjo Nelsona Mandele ustanovila šolo za deklice, kjer naj bi jim ponudili visoko izobrazbo in varnost. Foto: EPA
Oprah je na prošnjo Nelsona Mandele ustanovila šolo za deklice, kjer naj bi jim ponudili visoko izobrazbo in varnost. Foto: EPA
Oprah Winfrey
Kraljica pogovornih oddaj je priznala, da je ravnateljici šole zaupala, zato je zdaj globoko razočarana nad dogodki. Foto: Reuters
Oprah z učenkami šole
Oprah je sama izbrala vseh 150 učenk šole in upala, da bo vsaj njim omogočila boljše življenje. Foto: Reuters

Kraljica pogovornih oddaj je v zadnjih dveh tednih, odkar so se pojavile obtožbe o spolnem, fizičnem in psihičnem zlorabljanju deklet v zasebni šoli, večkrat pripotovala v Južno Afriko in se pogovorila s starši deklic. Zvezdnica je bila po tem, ko so jo obvestili o domnevni zlorabi učenk, zgrožena.

Vzgojiteljici sta jih zmerjali in pretepali
Takoj je ukrepala in ravnateljici ter dvema vzgojiteljicama prepovedala opravljati službo. Še bolj šokirana je bila, ko se je pogovorila z učenkami - vzgojiteljici sta jih menda grdo zmerjali, neko dekle je vzgojiteljica celo zagrabila za vrat, drugo pa je grobo porinila v steno. Najhuje pa je bilo eni izmed deklic, ki jo je vzgojiteljica menda poskusila tudi spolno zlorabiti. Ko so dekleta za pomoč prosila ravnateljico šole, jih je ta hitro odpravila, naredila pa ni ničesar.

Zvezdnica se je večkrat opravičila
Oprah se je zaradi vsega tega staršem in njihovim hčerkam večkrat in javno opravičila: "Oprostite mi. Tako zelo mi je žal. Vem, da sem vas razočarala." Priznala je, da je ravnateljici slepo zaupala, da bo šolo vodila tako, kot bi jo morala.

Da bi se deklicam vsaj malo oddolžila, je vsem dala svojo zasebno telefonsko številko ter naslova elektronske in navadne pošte, da jo lahko kadar koli pokličejo ali ji pišejo. Poleg tega je deklicam in njihovim staršem je priskrbela psihologa, ki jim bo pomagal pri celjenju duševnih ran.

Vsi, dekleta, njihovi starši in južnoafriška javnost, so opazili, da je Oprah zaradi obtožb zelo prizadeta, oče ene izmed deklic ji je po poročanju južnoafriških medijev rekel: "Nihče ne obtožuje vas. Niste vi krivi za to, kar se je zgodilo. Vam je več do te šole in tistega, kar pomeni, kot komur koli drugemu v tej državi." To ji je sporočil po izrednem sestanku staršev.

Dogodke preiskuje neodvisna komisija
Zaradi domnevne zlorabe zdaj poteka neodvisna preiskava, vodijo pa jo tako preiskovalci iz Južnoafriške republike kot tudi Američani.

Oprah se je elitno šolo za deklice odločila odpreti po pogovoru z Nelsonom Mandelo pred šestimi leti. Čeprav je ena najbogatejših Zemljank, se je osebno pogovorila z vsako izmed 3.500 deklet, ki so zaprosile za sprejem v šolo, in nato tudi sama izbrala 150 najbolj primernih.

T. K.