"Ste eni redkih, ki imate sposobnost govoriti z zelo različnimi ljudmi iz različnih generacij, okolij in kultur." Foto: Reuters

Papež Frančišek se je pred odhodom na vrh G7 v Vatikanu šalil z več kot sto komiki. "Namesto govora bom naredil to," je dejal smejoči 87-letni papež, ki si je ob tem dal palec v ušesa in mahal s prsti v sobi, kjer ga je z bučnim aplavzom sprejelo več kot 100 komikov, igralce in pisateljev iz 15 držav – od Argentine pa do Vzhodnega Timorja.

Med udeleženci posebne avdience, kjer je bilo približno dve tretjini gostov Italijanov, so bili tudi ameriški komiki Stephen Colbert, Whoopi Goldberg, Julia Louis-Dreyfus in Chris Rock, italijanski Silvio Orlando in britanski Stephen Merchant. Le nekaj sekund pred prihodom papeža je zbrane zabaval voditelj Jimmy Fallon.

Tudi Whoopi Goldberg je spoznala papeža. Foto: Reuters
Tudi Whoopi Goldberg je spoznala papeža. Foto: Reuters

"V času, ko smo potopljeni v številne družbene in osebne krize, imate moč, da širite vedrino in nasmeh," je Frančišek dejal komikom. "Ste eni redkih, ki imate sposobnost govoriti z zelo različnimi ljudmi iz različnih generacij, okolij in kultur," je še dodal, poroča STA.

"Ali se lahko smejimo tudi Bogu? Seveda, to ni bogokletje, je tako kot, ko se igramo in šalimo z ljudmi, ki jih imamo radi," je dejal Frančišek v italijanščini, ki je bil pred kratkim na udaru kritik zaradi uporabe žaljivke do homoseksualcev, za kar se je že opravičil. Obenem je tako poudaril, da humor "ne žali ali ponižuje ljudi glede na njihove napake". "Ko ti z ustnic vsaj enega gledalca uspe izvabiti nasmeh, nasmejiš tudi Boga," je zatrdil papež.

"Vse skupaj je bilo kratko, a imel sem se čudovito"

87-letnik je med 30-minutnim srečanjem malce zašel iz scenarija, poleg klovnske geste naj bi svojemu govoru dodal tudi na videz seksistično opazko. Ko je govoril o Sari, Abrahamovi ženi iz Stare zaveze, je dejal, da je bila "radovedna kot ženske", saj je vohunila za svojim možem, da bi ga "morda" pozneje grajala, poroča Reuters.

Conan O'Brien se je imel čudovito. Foto: AP
Conan O'Brien se je imel čudovito. Foto: AP

Frančišek je nato pozdravil udeležence, se z njimi fotografiral in še naprej zbijal šale. Interakcija z neitalijansko govorečimi naj bi bile omejene. "Vse skupaj je bilo kratko, a imel sem se čudovito," je dejal eden izmed gostov, televizijski voditelj Conan O'Brien, ki govora v italijanščini ni razumel, a je pozneje dobil tudi angleški prevod. Čakanje v vrsti, da se rokuje s papežem, je šaljivo primerjal s tem, kako otroci čakajo, da spoznajo Božička. "Hotel sem mu sedeti v naročje in reči: 'Za božič si želim sani in košarkarsko žogo.'," je hudomušno povedal.

Papež se je po avdienci odpravil proti Apuliji, kjer se bo pridružil voditeljem skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta (G7) na vrhu. Argentinec bo prvi papež, ki se bo udeležil vrha G7, in tam zbrane tudi nagovoril na temo etičnih dilem in umetne inteligence. Poleg tega bo imel več dvostranskih srečanj.