Želja Jamesa Doohana, ki je umrl pri 85 letih, je bila, da bi njegov pepel pristal na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: EPA
Želja Jamesa Doohana, ki je umrl pri 85 letih, je bila, da bi njegov pepel pristal na Mednarodni vesoljski postaji. Foto: EPA

Del pepela igralca, ki je tako v originalni seriji kot v filmih o Zvezdnih stezah (Star Trek) upodobil lik glavnega inženirja Montgomeryja Scotta ali krajše Scottyja, že 12 let skrivno počiva na Mednarodni vesoljski postaji.

Leta 2008 je, po zavrnitvi uradnih prošenj za prenos pepela na Mednarodno vesoljsko postajo, Doohanov sin Chris Richarda Garriotta prosil, naj na svojo 12-dnevno misijo vzame tudi pepel pokojnega očeta ter mu tako izpolni poslednjo željo. Skrb se je pojavila zato, ker je bila Garriottova prtljaga že zabeležena. Tako je eden izmed prvih zasebnih državljanov, ki je odpotoval na vesoljsko postajo, tja pretihotapil majhno plastificirano fotografijo igralca z delčkom njegovega pepela.

To je skril v tla znanstvenega laboratorija Columbus, do zdaj pa je poleg Garriotta za to vedela le še Doohanova družina. "Vse je bilo popolnoma tajno," je dejal Garriot in povedal, da je bila igralčeva družina zelo zadovoljna. Grenak priokus in razočaranje pa je pustilo dejstvo, da o tem tako dolgo niso mogli javno govoriti. "Zdaj je preteklo dovolj časa, da lahko," je pojasnil Garriott in še dodal, da fotografije po njegovem do zdaj nihče ni videl ali premaknil.

Richard Garriott je
Richard Garriott je "vesoljski turist". Foto: EPA

Za počitek med zvezdami bilo potrebnih več poskusov

Podjetniku se je zahvalil tudi 61-letni sin Chris: "Kar je storil, je bilo ganljivo, veliko je pomenilo meni, družini in veliko bi pomenilo tudi mojemu očetu." Doohan je tako v vesolju "kot slepi potnik" prepotoval več kot 2,7 milijarde kilometrov, Zemljo pa je obkrožil več kot 70.000-krat, poroča The Times. "Doohan počiva med zvezdami," je še dejal Garriott.

To sicer ni bil prvi poskus, da bi zvezdnikov pepel dosegel vesolje. Šlo je za tretji poskus, eden izmed ponesrečenih je bil tudi vzlet leta 2008 na krovu rakete podjetja SpaceX Falcon 1, ki se je ponesrečil po nekaj minutah. Štiri leta pozneje pa je žara z delom pepela prispela v vesolje na Falconu 9.