Poželenje je bilo tudi tokrat premočno, da bi se lahko zadržala. Foto:
Poželenje je bilo tudi tokrat premočno, da bi se lahko zadržala. Foto:
Carl Barat in Pete Doherty
Carl je Peta vrgel iz skupine The Libertines, Pete pa se mu je maščeval (tudi) z vlomom v stanovanje ... A na stare zamere sta rockerja vsaj za en večer očitno pozabila. Foto: NME
Artic Monkeys
Matt Bellamy, Muse
Najbolj seksi moški po izboru bralcev revije NME. Foto: EPA

To je po pisanju britanskih tabloidov sodeč vsekakor veljalo za podelitev nagrad Shockwaves NME, ki jo je s svojo prisotnostjo počastila tudi supermanekenka Kate Moss v spremstvu svojega rockerskega zaročenca Peta Dohertyja (z obveznim klobukom). Kate je bila povabljena tudi (predvsem?) zato, ker so jo razglasili za najbolj seksi žensko.

"Strastni incident" Peta in Kate
Očividci so povedali, da je Kate ob prihodu na prizorišče "Peta za sabo vlekla naokrog kot majhnega psa", a ni želela pozirati fotografom. Njun večer pa (seveda) ni minil brez incidentov - redarji so Kate in Peta domov iz dvorane Hammersmith Palais poslali še pred koncem večera, saj sta bila za okus varnostnikov "preveč strastna".

Najprej sta se skušala skupaj pretihotapiti na stranišče (Pete je medtem Kate "lizal po obrazu"), a jima to ni uspelo in poželenje sta nameravala potešiti v nekem temnem hodniku. A spet so ju zasačili varnostniki, ju strpali v avto in ju poslali domov, tako da Kate svojemu prijatelju in pevcu skupine Primal Scream Bobbyju Gillespieju ni mogla podeliti nagrade za "božansko genialnost" (vskočiti je moral Mick Jones iz legendarne zasedbe The Clash). Predtem pa je razburjal kar Pete v soloizvedbi, ko je z mize, kamor so ga posedli, izmaknil žlico in se z njo odpravil na stranišče - le zakaj jo je potreboval?

Doherty in Barat zakopala bojno sekiro?
Dohertyjeva skupina Babyshambles je bila sicer nominirana za dve nagradi, za najboljšo britansko skupino in najboljši nastop v živo, a so ostali praznih rok. Je pa Pete vsaj prijateljsko poklepetal s Carlom Baratom. Nekoč najboljša prijatelja, nato pa najhujša sovražnika Doherty in Barat iz nekoč velikih Libertines sta fotografom pozirala skupaj in tako medijem vrgla kost za glodanje - sta končno zakopala bojno sekiro?

Še eno slavje Arctic Monkeys, še eno razočaranje za Lily Allen
Saj ne, da je pomembno, pa vseeno ... Kdo so dobitniki (in poraženci) nagrad NME, legendarne britanske glasbene revije, ki slovi po tem, da ima moč povzdigniti in uničiti glasbene skupine, predvsem z oznako "neodvisne"?

Največkrat so na oder za zmagovalce poklicali rockerje Arctic Monkeys, ki so dobili nagradi za najboljši album in najboljši glasbeni DVD. Lily Allen pa je bila na koncu večera tako kot na nedavni podelitvi nagrad brit razočarana - nagrado za najboljšega soloizvajalca ji je izpred nosu odnesel britanski raper Jamie T (premagal je celo Jarvisa Cockerja in Thoma Yorka), razglasili pa so jo tudi za najslabše oblečeno zvezdnico.

V "negativnih" kategorijah bralci NME-ja tudi Robbieju Willamsu, ki je trenutno na zdravljenju v ZDA, niso prizanesli - dobil je "priznanje" za najslabši album Rudebox. Nagrado za najbolje oblečenega zvezdnika je dobil pevec skupine The Horrors Farris Rotter, najbolj seksi pa je po izboru "NME-jevcev" Matt Bellamy iz zasedbe Muse, ki so jo razglasili za najboljšo britansko skupino. Najboljša mednarodna skupina so postali emorockerji My Chemical Romance (njihovi žanrski kolegi Panic! At The Disco pa najslabši), najboljši novoprišleki pa Klaxons. Nagrada za najboljšo pesem je šla v roke skupini The View, ki so navdušili s skladbo Wasted Little DJs. Najboljši video so posneli lasvegaški rockerji The Killers. Za "negativneža leta" so na "britanski rock'n'roll zabavi leta" okronali ameriškega predsednika Georgea W. Busha.

A. K.