Jerry Lee Lewis kljub osmim križem ne miruje, še vedno redno nastopa, zaradi možganske kapi pa je odpovedal nekaj koncertov. Foto: AP
Jerry Lee Lewis kljub osmim križem ne miruje, še vedno redno nastopa, zaradi možganske kapi pa je odpovedal nekaj koncertov. Foto: AP

Ameriški pianist, pevec in pisec besedil Jerry Lee Lewis po možganski kapi, ki ga je doletela pred dvema tednoma, okreva v rehabilitacijskem centru v Memphisu, kamor so ga premestili v ponedeljek. 83-letnik si bo po besedah Lewisovega predstavnika Zacka Farnuma popolnoma opomogel.

A pred njim je težka in intenzivna rehabilitacija, zato je glasbenik odpovedal vse prihajajoče nastope. "Pričakujemo, da bo Jerry Lee s pomočjo rehabilitacije popolnoma okreval. Če sklepam po tem, kar sem videl do zdaj, gre njegova rehabilitacija v pravo smer," je povedal nevrolog Rohini Bhole.

Ob boku Presleyja, Casha in Perkinsa

Lewis je zaslovel v 50. letih preteklega stoletja. Prvi singel Crazy Arms je posnel za založbo Sun Records v Memphisu leta 1956. Pri isti založbi so snemali tudi Elvis Presley, Johnny Cash in Carl Perkins. Leto pozneje sta ga med zvezdnike ponesli skladbi Whole Lotta Shakin' Goin' On in Great Balls Of Fire. Zaradi odrske prezence in agresivnega igranja na klavir, nanj je pogosto igral s pestmi, komolci in nogami, si je pridobil naziv The Killer.

Njegova diskografija obsega okoli 40 albumov. Med bolj odmevnimi so bili Jerry Lee Lews (1959), Live at The Star Club, Hamburg (1963) in Great Balls Of Fire (1989). Zadnji album Rock and Roll Time je izdal leta 2014, ko je izšla tudi biografija Jerry Lee Lewis: His Own Story, pod katero se je podpisal Pulitzerjev nagrajenec Rick Bragg.

Težavno zasebno življenje

Lewis je bil v prvi skupini glasbenikov, ki so jih sprejeli v hram slavnih rock'n'rolla. Revija Rolling Stone ga je leta 2004 uvrstila na 24. mesto stotih najboljših umetnikov vseh časov, leta 2005 pa je dobil grammyja za življenjsko delo.

Izredno plodovito kariero pa je zasenčilo njegovo težavno zasebno življenje. Njegova kariera se je skoraj končala, ko so mediji izvedeli, da se je poročil s svojo 13-letno sestrično Myro Gale Brown, njun zakon je trajal 13 let.