Julian Sands je že od nekdaj zaljubljen v gore. Foto: AP
Julian Sands je že od nekdaj zaljubljen v gore. Foto: AP

Dejali so tudi, da so "globoko ganjeni" nad vsemi izrazi ljubezni in podpore, ki so jih prejeli.

Sandsa, zvezdnika filmov, kot so Polja smrti, Soba z razgledom in Zbogom, Las Vegas, iščejo že 11. dan, iskalno akcijo pa ovirajo snežna neurja in močan veter.

Sandsova družina se je zahvalila kalifornijskim oblastem za njihova "junaška" prizadevanja pri iskanju britanskega igralca.

Šerifov urad okrožja San Bernardino ima velike težave s prebijanjem po težkem terenu Mt. Baldyja. Foto: MontroseSAR
Šerifov urad okrožja San Bernardino ima velike težave s prebijanjem po težkem terenu Mt. Baldyja. Foto: MontroseSAR

“Iz vsega srca bi se radi zahvalili sočutnim pripadnikom šerifovega urada okrožja San Bernardino, ki usklajujejo iskanje našega ljubega Juliana, še posebej junaškim iskalnim ekipam, ki se spopadajo s težkimi razmerami na terenu in v zraku, da bi pripeljali Juliana domov,” so zapisali v izjavi.

Sands je izginil 13. januarja, med vzponom na 3.068 metrov visok Mt. Baldy, na katerem so zimske razmere izredno nevarne – v istem tednu sta na njej izginila še dva pohodnika.

In vremenske razmere se samo še zaostrujejo – promet je oviran, poročajo o izpadih elektrike in nevarnosti padajočih dreves.

Iz šerifovega urada so sporočili, da so se v zadnjem mesecu odzvali na več kot ducat klicev na pomoč z Mt. Baldyja in okolici, ob tem pa opozorili pohodnike, naj se območju izogibajo.

"Izjemno nevarno je in celo izkušeni pohodniki se znajdejo v težavah," so poudarili. V začetku januarja je ob zdrsu na poledeneli gori umrla mama štirih otrok, izkušena pohodnica, prejšnji teden pa so bile razmere tako nevarne, da so lahko Sandsa iskali samo s helikopterjem.

Zadnjo fotografijo poslal vnuku

Julian Sands ima za seboj bogato igralsko kariero, a najbolj je ostal v spominu po vlogi Georgea Emersona v romantični drami Soba z razgledom. Foto: IMDB
Julian Sands ima za seboj bogato igralsko kariero, a najbolj je ostal v spominu po vlogi Georgea Emersona v romantični drami Soba z razgledom. Foto: IMDB

Prav tako prejšnji teden je Sandsova družina objavila zadnje fotografije, ki jih je posnel igralec med svojim vzponom.

“Tako bi si želel, da se vtisne v spomin – kot junaški pohodnik, nekaj, kar je najraje počel, in navdušen, da je lahko svojemu ljubljenemu vnuku Billyju poslal svojo nasmejano fotografijo z gore," je povedal za The Independent družinski član.

Neki prijatelj pa je Sandsa opisal kot “byronovskega romantika in pustolovca, ki ga privlačijo ekstremi narave in uživa v svobodi gora”.

Policija je prejšnji teden ob vznožju gore v pogorju San Gabriel našla igralčev avtomobil, sporočili pa so tudi, da je njegov mobilni telefon oddajal še najmanj dva dni po izginotju.

Sands je bil rojen v Yorkshiru in zaigral v okoli 150 filmih in serijah, svetovno slavo pa mu je leta 1985 prinesla glavna vloga v romantični drami Jamesa Ivoryja Soba z razgledom, v kateri je zaigral s Heleno Bonham Carter. S svojo soprogo, pisateljico Evgenio Citkowitz, živi v Los Angelesu, zakonca pa imata dva otroka.

Sands je v preteklosti večkrat govoril o svoji ljubezni do pohodništva in alpinizma. Ko so ga leta 2020 vprašali, kaj ga osrečuje, je tako odgovoril: "Na krasno mrzlo jutro biti nekje blizu vrha gore."