Foto: EPA
Foto: EPA

Britanski igralec, ki se že leta otepa govoric, da bo naslednji James Bond, in njegova srčna izbranka, kanadska manekenka Sabrina Dhowre, ki sta postala ambasadorja Združenih narodov, sta združila moči z Mednarodnim skladom za razvoj kmetijstva (IFAD), da bi zagnala 40 milijonov dolarjev vreden sklad, ki bo zaradi pandemije igral še pomembnejšo vlogo.

Zvezdnik namreč opozarja, da bo podeželje in revnejše prebivalstvo še bolj prizadeto, zato želi zmanjšati vpliv covida-19 na pridelovalce hrane. "Če ne bodo mogli kmetovati, bo zmanjkalo hrane," je izpostavil.

Udarec za najšibkejše

"Ljudje pozabljajo, da 80 odstotkov revne populacije živi na ruralnih območjih. Zdravje je zdaj prvo, a ta sklad smo ustanovili zato, ker nas v tem trenutku res skrbi, da bodo ti ljudje ostali prezrti tudi potem," sta zakonca opozorila v pogovoru za Associated Press.

"Predstavljajte si, da živite v vasi, katere imena ali imena vašega ljudstva nihče ne pozna, in bivate v barakarskem naselju, ki ima eno sobo, v njej pa je vas šest. Samoosamitev tukaj zveni kot slaba šala," je opozoril 47-letni igralec.

Tako Idris kot Sabrina imata korenine v Afriki. Foto: EPA
Tako Idris kot Sabrina imata korenine v Afriki. Foto: EPA

Oba s soprogo številka 4 imata korenine v Afriki – Idrisova starša sta iz Sierra Leoneja in Gane, Sabrina pa je somalijskega porekla. Decembra sta obiskala Sierro Leone, da bi videla, kako IFAD pomaga tam, Elbo pa zdaj skrbi, kako bo pandemija na tej celini vplivala na države, ki so že tako ekonomsko šibke in opozarja, da je treba o tem razmišljati že zdaj.

Teden dni karantene vsako leto

Elba se je sredi marca okužil v ameriški zvezni državi New Mexico med snemanjem filma in sta nato s soprogo tam tudi obtičala, zdaj pa čakata na polet domov v London – takoj, ko bo le mogoče.

Čeprav sta zbolela le z blažjimi simptomi, sta izkušnjo s covidom-19 opisala kot "nemirno, živčno in zagotovo strašljivo". Elba ob tem poudarja, da se je iz vsega tega vsekakor treba nekaj naučiti in da naj pandemija služi kot opomnik, da se zemlja ne vrti vedno po naših željah. "Mislim, da bi si moral svet vsako leto vzeti teden dni za karanteno, da bi se spomnil tega časa. Da bi se spomnili drug drugega," je prepričan.