Par se je v začetku leta 2020 uradno
Par se je v začetku leta 2020 uradno "ločil" od britanske kraljeve družine in se preselil v ZDA, kjer naj bi imela več zasebnosti. Knjiga, ki predstavlja (zgolj) njuno plat zgodbe, je izšla avgusta lani. Foto: EPA

40-letna nekdanja igralka je namreč septembra 2019 vložila tožbo proti časopisu Mail on Sunday in njegovemu izdajatelju, družbi Associated Newspapers, zaradi objave pisma, ki ga je napisala svojemu očetu Thomasu Marklu tri mesece po poroki, avgusta 2018. V tožbi je med drugim trdila, da je šlo za zasebno korespondenco, za katero nikakor ni želela, da postane javna.

Pozneje je sodišče njeni tožbi ugodilo, a so se založniki na odločitev pritožili na prizivno sodišče, njihov osrednji argument pa je, da je Meghan pismo očetu napisala "z mislijo na to, da bo postalo javno". Zaslišanja potekajo ravno te dni, ena osrednjih prič pa je nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi zakoncev Sussex, Jason Knauf, ki je med drugim pod prisego razkril, da so z Meghan in Harryjem pogosto razpravljali o možnosti, da pismo pricurlja do medijev. "Jasno, da sem pri pisanju upoštevala dejstvo, da lahko pricurlja v javnost, zato sem bila zelo natančna pri izbiri besed," je tako Meghan zapisala v SMS-sporočilu Knaufu, ki jih je ta predal sodišču.

Dogajanje okoli pisma in naraščanje napetosti znotraj Kensingtonske palače, kjer sta imela skupen sedež tako Harry kot William, je bilo podrobno opisano tudi v knjigi V iskanju svobode (Finding Freedom), pod katero sta podpisana Omid Scobie in Carolyn Durand. Susseška sta ob izidu izrazito enostransko zastavljene knjige odločno zavrnila namigovanja medijev z Mailom na čelu, da sta pri nastajanju knjige kakor koli sodelovala.

Prvi sodni postopek, v katerem sta Meghan in Harry sama predložila knjigo oz. njen izsek kot dokaz, je bil za zakonca pirova zmaga. S tem sta namreč odprla vrata časopisu Mail on Sunday, da se v prizivnem postopku opre na njune netočne pretekle izjave, ugotavljajo poznavalci. Foto: MMC RTV SLO
Prvi sodni postopek, v katerem sta Meghan in Harry sama predložila knjigo oz. njen izsek kot dokaz, je bil za zakonca pirova zmaga. S tem sta namreč odprla vrata časopisu Mail on Sunday, da se v prizivnem postopku opre na njune netočne pretekle izjave, ugotavljajo poznavalci. Foto: MMC RTV SLO

Susseška in Knauf redno določali ključne točke knjige, razpravljali o poglavjih itd.

Zdaj pa je Knauf z dokazi – med njimi so kopije e-pošte, ki si jo je izmenjeval z Meghan in Harryjem, SMS-sporočila, zapiski sestankov itd. – potrdil, da to nikakor ne drži. Kot je navedel, je bilo več njihovih sestankov namenjenih določanju "opornih točk", na katere naj se pisca osredotočita, določene sestavke, tudi tistega, ki je opisoval dogajanje okoli pisma, je "Meghan osebno odobrila", o vsebini knjige pa je trojica razpravljala "vsakodnevno", je po pisanju BBC-ja dejal v pričanju.

Ob tem je poudaril, da se je predvsem Harry zavzemal za to, da ne bi bilo nikjer nobenih uradnih sledi, ki bi potrjevale, da sta sodelovala pri nastajanju knjige in s tem prilivala olja na ogenj medijski vojni. Scobie in Durand sta se namreč želela osebno srečati z Meghan, a je vojvodinji Knauf to odsvetoval, v e-pismu pa mu je Harry odgovoril: "Popolnoma se strinjam, da moramo to speljati tako, da bova lahko rekla, da nisva s tem imela nič. Ampak če želimo, da pride prava resnica ven, bi pomagalo, da jima posreduješ pravi kontekst in ozadje."

Najprej dejala, da je Knauf deloval na lastno pest, potem pa zatrdila, da je na te dogodke pozabila

Meghan je predtem namreč v pričanju zatrdila, da o Knaufovem sodelovanju pri knjigi ni vedela ničesar in da je piarovec deloval na lastno pest, pozneje pa ji to le mimogrede omenil. Zdaj, ko je Knauf dokazal, da to ne drži, je svojo izjavo malo spremenila in dejala, da "ji je to očitno ušlo iz glave", "Ko sem odobrila ta izsek ... nisem vedela za obstoj te e-pošte. Opravičujem se sodišču, ker sem na vse skupaj pozabila, nisem ga imela namen zavajati," je dejala in v nadaljevanju še enkrat poudarila, da ni "imela absolutno nikakršnega namena zavajati sodišče ali toženo stranko", navaja BBC.

Britanski mediji so sicer že ob izreku sodbe prvostopenjskega sodišča opozarjali, da je odločitev za vojvodinjo in vojvodo Susseška pirova zmaga, saj so pričakovali nadaljevanje postopka na prizivnem sodišču, kjer pa proces poteka precej bolj poglobljeno in predvsem javno. Poleg tega pa je prvi postopek dal toženi stranki, Associated Newspapers, veliko izhodišč za izpodbijanje njunih trditev, da so ju mediji preganjali, saj sta očitno v tej "vojni" aktivno sodelovala tudi sama, kar sta do zdaj vztrajno zanikala – še več, njun največji argument pri selitvi v ZDA je bil namreč želja po zasebnosti.

Meghan je sicer med pričanjem še poudarila, da so bile informacije, ki jih je posredovala piscema knjige in na katere je vmes pozabila, "daleč od zelo občutljivih zasebnih podatkov", ki so jih o njej objavljali britanski mediji.