Pod rušo in v zraku. Serija je vedno znala hoditi po tistem tankem robu med realističnostjo in pretiravanjem, med dramo in duhovitostjo, med življenjem in smrtjo, dejansko. Foto: HBO
Pod rušo in v zraku. Serija je vedno znala hoditi po tistem tankem robu med realističnostjo in pretiravanjem, med dramo in duhovitostjo, med življenjem in smrtjo, dejansko. Foto: HBO
Brez trupel ni šlo. In teh je bilo veliko. Najmanj 63, kot je bilo epizod.
Kako bi pozabili vse tiste pogovore za mizo, ki so se navadno končali s tem, da je vsaj eden odvihral.
Finale je bil srce parajoč. Tragičen, a poln upanja. Cmerav, a življenjski.

Ko se je Alan Ball leta 2001 lotil snemanja, je bilo mogoče slutiti, da se obeta presežek. Gre le za tistega človeka, ki nam je prinesel Lepoto po ameriško, morda najbolj nekonvencionalen film, ki je prejel oskarja.
Serijo so začeli predvajati 3. junija na kabelski televiziji HBO - in postala je takojšnja uspešnica, tako da je HBO naročil drugo sezono že drugi teden po premieri prvega dela prve sezone. In to čeprav je imel HBO takrat v ognju že dve zelo vroči žezli - mačistične Sopranove in povsem žensko naravna Seks v mestu.
Bogastvo likov
Pod rušo (Six Feet Under), ki ga je pri nas predvajala nacionalna RTVS, je bil nekaj vmes, a vseeno razred zase. Nemudoma je osvojil srca kritikov in občinstva, ki se niso mogli nasititi nekonvencionalne drame, napolnjene s trupli in disfunkcionalnimi družinami.
Matriarh družine Ruth Fisher (Frances Conroy) je bila obenem zadrgnjena in stara hipijevka, umetniško navdahnjena hči Claire (Lauren Ambrose) je bila prodorna, a cmerava, sin David (Michael C. Hall) zatiran, a pogumen homoseksualec, drugi sin Nate (Peter Krause) idealist, a je bil lahko tudi popoln kreten.

Vsak del serije se je začel z neko bizarno smrtjo (denimo, neka ženska zadane z glavo v semafor, medtem ko jo moli ven iz kabrioleta), kader se je nato zatemnil v odjavno špico, ki jo je zložil Thomas Newman, epizoda pa se je nato osredotočila na Fisherjeve in njihove vsakodnevne ekscese.
Solze, smeh, Bog (in druga božanstva), seks, droge, (ne)zvestoba, smrti, psihoanaliza, vse to pospremljeno s prepariranjem trupla iz uvoda v kleti njihovega doma/pogrebne hiše. Morbidnost se je mešala s "kalifornikacijo", kot bi temu rekli Red Hot Chili Peppers. Izjemna realističnost, že naturalizem, pa s surealizmom in filozofskim vprašanjem posmrtnega življenja. Tabujev ni bilo.


Hvalnice
Ball je v Pod rušo razširil teme, ki jih je raziskoval že v Lepoti po ameriško: družinske skrivnosti, fasade, kaos življenja nasproti dokončnosti in neizogibnosti smrti. Serija je imela tako popolno razdelane like, tako izviren scenarij in tako brezhibno izvedbo, da so jo kritiki enoglasno uvrstili na sezname najboljših serij vseh časov.
Time je pel slavo strukturi likov, Empire Online je serijo označil za "temačno, komično in čudovito, ki kar sije od elegance", pri britanskem Timesu so jo uvrstili takoj za take nove klasike kot Mad Men, Dexterja in Deadwood, v New York Timesu so po zadnjem delu seriji spisali pravi žalni govor, ki je bil obenem tudi poklon in zahvala za tak televizijski biser.
Enako impresivna je zbirka nagrad in nominacij, ki jih je prejel Pod rušo. Z oceno 9,2 na IMDB-ju je ena od najbolje rangiranih serij vseh časov (za primerjavo: Sopranovi so ocenjeni z 9,5, Mad Men pa z 9,0), ob svojem imenu pa ima še 44 nominacij (9 zmag) za emmyje, skupaj pa vrtoglavih 115 nominacij in 46 zmag.
Pod rušo se je na RTVS vrtela med letoma 2002 in 2006.

Najboljši konec vseh časov?
In ko se je 21. avgusta 2005 Claire ob sentimentalni zvočni podlagi Sie in Breathe Me v oslepljujoči svetlobi odpeljala proti New Yorku novemu življenju naproti, potem ko so v dobri stari Pod rušo navadi vsi drugi liki pomrli, se je zdelo, da televizija nikdar več ne bo enaka.
Zadnjih 10 minut izjemno čustvenega zadnjega dela si je na Youtubu ogledalo neverjetnih 1.500.000 ljudi, kritiki in gledalci pa so ga enoglasno (redkost) postavili za enega najboljših zadnjih delov vseh časov.
"Redki so konci serij, ki te pustijo obenem otopele, obupane, upajoče in strtega srca: Pod rušo je zadel v polno," so zapisali na spletni strani film.com ob 1. mestu med najboljšimi.
O tem, ali gre res za najboljši TV-konec vseh časov, se lahko prepričate v spodnjem posnetku.
Kaja Sajovic