Nastop DaBabyja se je začel z uprizoritvijo smrti Georgea Floyda. Foto: AP
Nastop DaBabyja se je začel z uprizoritvijo smrti Georgea Floyda. Foto: AP

Podelitev nagrad BET, ki tradicionalno slavijo delo temnopoltih z vseh področij življenja, pretežno pa iz sveta zabave, bi sicer morala potekati že marca, a so jo zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili. A tudi zdaj podelitev, ki jo je prvič prenašala televizijska mreža CBS, ni bila "klasična", ampak sestavljena iz kombinacije vnaprej posnetih nastopov in oglašanj v živo prek videopovezave.

Prireditev, ki je potekala pod sloganom Our culture can't be canceled (Naše kulture ne morete preklicati) so, kot omenjeno, zaznamovali predvsem protesti proti rasni neenakosti v ZDA uvodna točka je tako bil remiks uspešnice newyorške rapzasedbe Public Enemy iz leta 1989 z naslovom Fight the Power, med katero so prikazovali fotografije s protestov, ki zadnje tedne množično potekajo po Združenih državah Amerike.

Sledili so nastopi znanih temnopoltih glasbenikov, ki so bili vsi obarvani "protestniško" DaBaby je tako svoj nastop začel leže na tleh, na vratu pa mu je klečal policist, s čimer je uprizoril povod za proteste, smrt Georgea Floyda, v uspešnico Rockstar je vpletel več verzov, ki so opominjali na gibanje Black Lives Matter in umrle temnopolte, nastop pa so pospremile podobe s protestov.

Med nastopajočimi so bili še debitant leta Roddy Ricch, John Legend, ki je v baladi zatrjeval We Will Never Break (Nikoli se ne bomo zlomili) in Alicia Keys, ki je v skladbi Perfect Way to Die pela o številnih smrtih temnopoltih v zadnjih desetletjih. Manjkal ni niti nastop 12-letne glasbene senzacije Keedrona Bryanta, ki je pozornost na družbenih omrežjih pritegnil s svojim nazornim opisom, kako je v današnjem svetu biti temnopolt, posledično pa dobil tudi dobičkonosno ponudbo založbe Warner.

Beyonce je bila razglašena za humanitarko leta. Foto: AP
Beyonce je bila razglašena za humanitarko leta. Foto: AP

Med nagrajenci je najbolj izstopala Beyonce, ki ji je nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama predala nagrado za humanitarko leta. V nagovoru je glasbenica (predvsem temnopolte) sodržavljane pozvala na jesenske volitve, s čimer bodo pomagali razgraditi "nepravičen in rasističen sistem": "Voliti moramo, kot da so od tega odvisna naša življenja. Ker so," je poudarila v nagovoru.

Glasbene nagrade so prejeli: Lizzo (najboljša R&B/pop izvajalka), Chris Brown (najboljši R&B/pop izvajalec), Megan Thee Stallion (najboljša hiphop izvajalka), DaBaby (najboljši hiphop izvajalec), Roddy Ricch (debitant leta), Migos (zasedba leta). Nagrada za najboljše sodelovanje leta je šla Chrisu Brownu in Draku za skladbo No Guidance, za video leta je bil razglašen videospot za skladbo Higher v izvedbi DJ-ja Khaleda z Nipseyjem Husslom in Johnom Legendom, nagrado za album leta pa je prejel Roddy Ricch.

Nagradili so tudi temnopolte iz filmskega sveta, in sicer Isso Rae (za najboljšo igralko) in Michaela B. Jordana (za naj igralca), za najboljši film je bil razglašen Queen & Slim, 15-letna Marsai Martin pa je prejela naziv mlade igralke leta.

Za športnika leta sta bila razglašena Simone Biles in LeBron James.

Med podelitvijo so se zvrstili oglasi številnih korporacij, na primer Coca-Cole, Forda, Nissana, P&G-ja, L'Oreala in Facebooka, ki so slavili življenje in delo temnopoltih, še piše Reuters.