Ustvarjalci serije so se odločili, da bodo nadaljevali  snemanje kljub izgubi enega izmed najbolj priljubljenih likov. Foto: EPA
Ustvarjalci serije so se odločili, da bodo nadaljevali snemanje kljub izgubi enega izmed najbolj priljubljenih likov. Foto: EPA
Cory Monteith
Oboževalci so se igralcu poklonili pred studiem Paramount. Foto: EPA
Lea Michele
K odločitvi, da se bo serija nadaljevala, je precej pripomogla Lea Michele. Foto: EPA
Cory Monteith
Igralcu se bodo ustvarjalci poklonili v tretji epizodi nove sezone. Foto: EPA
Po smrti so se pojavile številne debate, zakaj se je vzorec odvisnosti ponovil pri igralcu, čeprav je prestal zdravljenje. Foto: EPA

Daljši odmor bodo producenti izkoristili, da ugotovijo, kako naprej. "Snemanje dveh epizod, ki sta že napisani, bomo začeli v zadnjih dneh avgusta, zato da se bodo lahko ljudje psihično vrnili nazaj na delo," je pojasnil prvi mož serije Ryan Murphy.

V tretji sezoni se bodo spopadli s smrtjo lika Monteitha, Finna. Murphy je še dodal, da se je za nadaljevanje snemanja odločila vsa igralska in snemalna ekipa, na čelu z njegovim dekletom Leo Michele. "Upoštevali smo ljudi, ki so imeli radi Coryja in so z njim največ delali - še posebej Leo. To je tisto, kar si želijo. Hočejo se vrniti na snemalno prizorišče, kjer imajo občutek varnosti in lahko žalujejo skupaj," je še dodal Murphy.

Pred nenadno smrtjo zaradi usodnega "koktajla" mamil in alkohola je 31-letni Monteith odkrito spregovoril o svojem boju z zasvojenostjo. Kanadskega igralca, ki ga je širša javnost pobližje lahko spoznala prav zaradi njegove vloge v popularni seriji Glee leta 2009, se je s težavo privajal na vse večjo pozornost. "Slavo je težko sprejemal," je dejal njegov prijatelj v nedavnem pogovoru za People in dodal: "Vedel je, da je to nekaj, kar si je zaslužil, toda nikoli je ni znal obvladati."

Odrasli v vlogi najstnikov
Življenje "bogatih in slavnih" ga je kljub temu prevzelo. "Delali so na polno in 'žurirali' na polno," je dejal poznavalec serije o glavnih zvezdnikih: "To niso bili običajni srednješolci. Oni so bili odrasle osebe, ki so uživali v slavi." A kljub temu je Monteith veljal za marljivega delavca, ki ni nikoli zamujal na snemanja ali se spuščal v spore. Tako je bilo v Los Angelesu. Ko pa se je vrnil nazaj v Vancouver med svoje stare prijatelje, pa se je prelevil v osebo, s katero je bil notranji boj.

Po podatkih virov, ki so sodelovali z Monteithom pri njegovem zadnjem filmu McCanick, v katerem se je prelevil v vlogo odvisnika, je imel igralec težave z mamili in alkoholom od 12. leta naprej. V svojem življenju je zamenjal 16 šol, med njimi so bile tudi takšne, ki so imele programe za "težavne otroke". Nato pa je pri 16 letih obesil šolo na klin.

Težave so postajale vse resnejše
V tistem času je zloraba drog postala resna težava in Monteith je leta 2011 v intervjuju za revijo Parade razkril, da je uporabljal "vse in, kolikor se je le dalo, veliko". V skrbi, da bo izgubila svojega sina, je Monteithova mati skupaj s skupino prijateljev uprizorila nujno intervencijo pri njegovih 19 letih.

Prelomna točka v njegovem življenju je bila, ko so ga ujeli pri kraji večje vsote denarja družinskemu članu. Monteithu so postavili ultimat: nehaj piti in jemati droge ali pa pojdi v zapor. "To je spremenilo moje življenje. Preselil sem se v drugo mesto in živel pri prijatelju svoje mame, ki je okreval po zasvojenosti. Hkrati pa sem se odločil, da se bom naučil igrati."

Podporo našel pri Lei
Po selitvi v Los Angeles in vlogi Finna Hudsona v Gleeju se je Monteith odločil, da bo ostal čist in trezen. Veliko vlogo pri tem je odigrala njegova spremljevalka v resničnem življenju in soigralka Michelova. Prav ona je bila njegova "skala".

Prav ona je tista, ki je prevzela organizacijo pogrebne slovesnosti in se skupaj z njegovo družino (kjer je manjkal oče) udeležila ogleda trupla pred upepelitvijo.

Igralka naj bi sicer bila neutolažljiva pozno v noč, potem ko je okoli desetih zvečer prejela klic iz Kanade o smrti svojega fanta. Njeni predstavniki za stike z javnostjo so poudarili, da v teh težkih časih prosijo, da se spoštuje njena zasebnost.

Center za odvajanje le prvi korak
Toda smrt igralca le tri mesece po tem, ko je končal 30-dnevno odvajanje, je sprožila vprašanje: ali naj ne bi program pomagal, da se zgodba ne bi ponovila?

Specialisti pravijo, da ni tako. "Ljudje imajo predstavo, da se zdravljenje konča, ko je oseba trezna. Ko ne jemljejo več drog," je za ABC News pred kratkim pojasnjeval predsednik Ameriške družbe za zdravljenje zasvojenosti Stuart Gitlow in nadaljeval: "Pri kroničnih bolnikih zdravljenje ni nikoli končano. Zato jih ni mogoče pozdraviti."