Kris Wu je kariero začel kot član korejsko-kitajske zasedbe EXO, leta 2014 pa se je podal na samostojno glasbeno pot. Bil je obraz številnih luksuznih znamk. Foto: Reuters
Kris Wu je kariero začel kot član korejsko-kitajske zasedbe EXO, leta 2014 pa se je podal na samostojno glasbeno pot. Bil je obraz številnih luksuznih znamk. Foto: Reuters

Wu oz. Wu Yifan, kot je njegovo kitajsko ime, je bil pridržan v soboto v Pekingu, je v izjavi za javnost sporočila kitajska policija in dodala, da obtožbe proti 30-letniku za zdaj še preiskujejo.

Obtožbe proti popzvezdniku so vzniknile pred dobrim mesecem, ko je uporabnica pod vzdevkom Du Meizhu (gre za uraden profil, a ni jasno, ali gre za ime in priimek) na družbenem omrežju Weibo zapisala, da je bila kot študentka na fakulteti za komunikacije v Pekingu spolno napadena. Takrat ji je bilo 17 let, je še navedla. Pozneje se je zgodba preselila tudi v medije, saj je svojo izkušnjo opisala tudi v več intervjujih, npr. za spletni portal 163.com, ki je eden najbolj branih v državi, poroča CNN.

Wu je obtožbe odločno zavrnil na svojem profilu na omrežju Weibo, kjer ima okoli 51 milijonov sledilcev, njegova založba pa je takrat napovedala, da bo proti Du Meizhu vložila ovadbo zaradi klevetanja.

A takoj po tem, ko je kitajska policija sporočila, da je Wu pridržan, so vsi njegovi profili na družbenih omrežjih ugasnili. Že pred tedni so se od Wuja distancirala številna modna podjetja, katerih obraz je bil: Burberry, Bulgari, Porsche Kitajska in znamka kozmetike Kans so skoraj sočasno napovedali, da do razrešitve vprašanja resničnosti obtožb o posilstvu z njim ne bodo sodelovali. Podobno so zapisali tudi pri Louisu Vuittonu: "Obtožbe proti Krisu Wuju jemljemo zelo resno, zato smo zamrznili sodelovanje z njim, dokler preiskava ne bo končana."

Na namige, da gre pri aretaciji za politično obarvano odločitev, so se takoj odzvali v komisiji za politične in pravne zadeve Komunistične partije in na Weibu zapisali: "Na kitajskem ozemlju je treba spoštovati kitajske zakone. Ne obtožujemo po krivem, ne gledamo skozi prste. Za osnovo vzamemo dejstva in za merilo zakone."