Protesti zaradi stanovanjske krize decembra lani v Los Angelesu. Foto: AP
Protesti zaradi stanovanjske krize decembra lani v Los Angelesu. Foto: AP

Losangeleške oblasti bodo s 1. aprilom obdavčile vse prodajalce luksuznih stanovanj. Prodajalci nepremičnin, vrednih več kot pet milijonov dolarjev (4,63 milijona evrov), bodo ob prodaji morali plačati 4-odstotni davek, prodajalci nepremičnin v vrednosti nad 10 milijonov dolarjev (9,26 milijona evrov) pa 5,5-odstotni davek na prenos lastništva.

Los Angeles želi z obdavčitvijo prodaje luksuznih stanovanj zbrati do milijarde ameriških dolarjev, s sredstvi pa želijo skušati rešiti vse hujšo krizo brezdomstva, ki je v mestu že več desetletij.

"Davek na dvorce", kot so poimenovali ukrep, je bil novembra lani na predlog sindikatov in zagovornikov človekovih pravic v losangeleškem kongresu sprejet s tesnimi 57 odstotki.

Nepremičninski agenti so sicer takrat opozorili, da bo sledila razprodaja najbolj luksuznih stanovanj v Hollywoodu, Bel Airu in drugih premožnih soseskah.

V Los Angelesu s skoraj štirimi milijoni prebivalcev živi tudi okoli 42.000 brezdomcev. Fotografija šotorov na prometni ulici je iz leta 2019. Foto: AP
V Los Angelesu s skoraj štirimi milijoni prebivalcev živi tudi okoli 42.000 brezdomcev. Fotografija šotorov na prometni ulici je iz leta 2019. Foto: AP

Independent poroča, da se je zaradi ukrepa za prodajo nepremičnin odločilo več hollywoodskih zvezdnikov. Igralec Jim Carrey tako svoj dvorec s skupno površino 1200 kvadratnih metrov prodaja za 29 milijonov dolarjev.

Pevka Britney Spears svoj približno enako velik dvorec v Calabasasu prodaja za 12 milijonov dolarjev. Stanovanje sta z možem Samom Asgharijem kupila šele pred pol leta.

Že od oktobra stanovanje na Beverly Hillsu prodajata vplivnica Kylie Jenner in raper Travis Scott. Želita 33 milijonov dolarjev, leta 2018 sta ga kupila za 20 milijonov.

Igralec Mark Wahlberg svoj skoraj 3000 kvadratnih metrov velik dvorec prodaja že od lanskega aprila, ko se o davku še ni govorilo, vendar je izklicno ceno nedavno znižal s 87,5 na 79,5 milijona dolarjev.

Na drugi strani se pod ogromnimi dvorci bogatih zvezdnikov skriva drugi obraz Los Angelesa. V mestu je po podatkih iz leta 2022 živelo 42.000 brezdomcev, leta 2016 pa okoli 28.000.