Dio je s svojim glasom zaznamoval obdobje Black Sabbathov, ki z več kot 100 milijoni prodanih albumov veljajo za enega najbolj vplivnih heavymetal bendov vseh časov. Foto: EPA
Dio je s svojim glasom zaznamoval obdobje Black Sabbathov, ki z več kot 100 milijoni prodanih albumov veljajo za enega najbolj vplivnih heavymetal bendov vseh časov. Foto: EPA
Ronnie Dio
Dio je znan tudi po tem, da je pomagal uveljaviti posebni rockerski znak, 'hudičeve rogove'. Gre za iztegnjena kazalec in mezinec, medtem ko so ostali prsti na roki sklenjeni v pest. Foto: EPA

Pred petimi meseci so Diu zdravniki postavili diagnozo raka na želodcu in bolezen je bila zanj usodna.

67-letni rocker se je rodil v italijansko-ameriški družini v New Hampshiru kot Ronald James Padavona.

"Veliko, veliko prijateljev in sorodnikov je imelo čas, da se je od njega poslovilo pred njegovih mirnim odhodom," je ob smrti povedala njegova žena in tudi menedžerka Wendy Dio. "Ronnie je vedel, kako ljubljen je bil. Zahvaljujemo se vam za vso ljubezen in podporo. Zdaj pa bi prosili za nekaj dni zasebnosti, da se v miru sprijaznimo z veliko izgubo. Ampak vedite, da je imel vse rad in njegova glasba ostaja večna," je še zapisala njegova družina ob tragični novici. Čeprav družina ni povedala, kje je Ronnie preživel zadnje ure, je bil glede na zadnje izjave, najverjetneje na zdravljenju v Houstonu.

Velika izguba za svet rocka
Ronnieja se spominjajo številne rockovske legende, med njimi tudi nekdanji kitarist Deep Purplov Ritchie Blackmore. Kot pravi, je imel Ronnie unikaten glas in svet rock'n'rolla ga bo gotovo pogrešal. Prav Blackmore je namreč Diu dal priložnost v svoji zasedbi Rainbow leta 1975, ki je proslavila glas drobnega pevca.

Z Black Sabbath je posnel tri albume
Leta 1979 je odšel k Black Sabbathom, potem ko jih je zaradi osebnih težav zapustil Ozzy Osbourne. Z zasedbo je posnel tri albume. Dio je veljal za precej težavnega, članom se je pritožil, da je na promocijskem materialu njihovega koncertnega albuma Live Evil iz leta 1982 premalo njegovih fotografij, njihov kitarist Tony Iommi pa ga je poimenoval kar "mali Hitler".

Leta 1982 ustanovil svojo skupino
Leta 1982 je Dio ustanovil svojo skupino z nekdanjim bobnarjem Black Sabbathov, Vinnyjem Appiceem. Zasedba Dio je sicer posnela 10 studijskih albumov, a je njihova največja uspešnica je ostal prvenec Holy Diver iz leta 1983.

Leta 2007 so Dio, Iommi, basist Black Sabbathov Greezer Butler in Appice oznanili, da se bodo združili za projekt Heaven & Hell (tako je bilo naslov prvemu albumu, ki so ga Black Sabbath posneli z Diom leta 1980). Album je izšel lani.

Novembra lani so zaradi Diove diagnoze raka odpovedali evropsko turnejo. Ronnie je s svojo diagnozo seznanil javnost in dejal, da se bo začel takoj zdraviti. Pred dvema mesecema naj bi se mu zdravstveno stanje le nekoliko izboljšalo, a so v začetku maja Heaven & Hell odpovedali tudi evropsko turnejo, napovedano za letošnje poletje.