Bernstein:
Bernstein: "Elvis je bil najmočnejša kulturna silnica 20. stoletja". Foto: EPA
Elvis Presley
Na razstavah bo mogoče videtu tudi osebne predmete Elvisa Presleyja. Foto: EPA

Praznovanje Elvisovega rojstnega dneva bo ena najdaljših in najbolje obiskanih rojstnodnevnih zabav svetovno znanih glasbenikov. Osrednja proslava v Gracelandu se je že začela. Vrhunec, na katerem ne bo manjkalo tudi zvezdnikov, pa bo rezanje rojstnodnevne torte z Elvisovo bivšo ženo Priscillo in njegovo hčerko Liso Marie Presley.

Obiskovalci Gracelanda bodo imeli na voljo organizirane oglede Elvisovega doma in koncerte Elvisove najljubše gospelovske glasbe. Več dobrodelnih dogodkov bodo organizirali tudi v Memphisu. Tamkajšnji simfonični orkester bo Elvisu posvetil koncert, zabavo pa načrtujejo na Beale Streetu, kjer bodo v nočnih klubih vrteli Presleyjeve hite.

Spominjajo se ga po celem svetu
V Las Vegasu bo Cirque de Soleil na odru uprizoril predstavo z naslovom "Viva Elvis", v kateri bo nastopilo 75 plesalcev, akrobatov in glasbenikov. V muzeju Grammy v Los Angelesu so odprli fotografsko razstavo Alfreda Wertheimerja, ki je Elvisa fotografiral, preden je ta postal svetovni zvezdnik. Razstava z naslovom Elvis 21 bo nato še tri leta potovala po drugih mestih ZDA.

Seznam prireditev "Kralju" v čast je zelo dolg, na ogled bodo njegovi kostumi in drugi osebni predmeti iz arhiva, predvajali bodo njegove filme in intervjuje, Facebook bo odprl spletno stran za Elvisove oboževalce, Apple je oblikoval aplikacijo Elvis Mobile, prek katere bo mogoče spremljati dogodke ob njegovi obletnici rojstva.

Razstave, koncerti in prireditve bodo potekale tudi po svetu. Elvisovi klubi oboževalcev v Tokiu, Londonu, Parizu in še kje bodo na različne načine obeležili obletnico rojstva rokenrol legende.

Elvis, ki je na drugi svet odšel 16. avgusta 1977, je za sabo pustil neizmerno zapuščino. Pokojni dirigentski mojster Leonard Bernstein je izjavil: "Elvis je bil najmočnejša kulturna silnica 20. stoletja".