Miki Miška še vedno ostaja najbolj priljubljen v Disneyjevih tematskih parkih po vsem svetu. Foto: Reuters
Miki Miška še vedno ostaja najbolj priljubljen v Disneyjevih tematskih parkih po vsem svetu. Foto: Reuters
Walt Disney
Walt Disney (na fotografiji z ženo Lillian) je umrl leta 1966 zaradi raka na pljučih. Star je bil 65 let. Foto: AP

Disney, ki se je rodil leta 1901 v Chicagu, je kariero začel v Kansas Cityju z reklamnimi risankami, nato pa je med potovanjem z vlakom po ZDA pri 26-letih ustvaril kultni lik Mikija Miške.

Disney se je ustvarjanja novega lika lotil potem, ko je izgubil avtorske pravice za svoj lik zajca Oswalda. Miška je sprva hotel poimenovati Mortimer, a se je ženi Lillian zdelo ime preveč izumetničeno, zato mu je predlagala ime Miki. Tako je, če verjamemo navedbam uradne zgodovine podjetja, nastal lik Mikija Miške, ki je navduševal številne generacije. Nekateri sicer trdijo, da lik ni nastala med potovanjem po ZDA, ampak je Disney slavno figuro ustvaril s svojim glavnim risarjem Ubom Iwerksom, nato pa si vse zasluge prilastil.

Od nemih do sinhroniziranih filmov
Disney in Iwerks sta se sprva lotila nemih animiranih filmov, Miki Miška je tako najprej nastopil v filmih Plane Crazy in The Gallopin' Gaucho. Po uspehu prvega zvočnega filma Pevec džeza leta 1927 se je Disney odločil, da bo produciral sinhroniziran risani film. Steamboat Willie je postal velika uspešnica, k temu pa je pripomogel tudi tehnološki napredek, ki je preoblikoval množične medije.

Disney je Mikiju Miški, ki je bil do konca leta 1930 zvezda več kot stotih risanih filmov, do leta 1947 posojal tudi glas. Do leta 1935 so nastali še drugi Disneyjevi junaki, Mikijeva prijateljica Minni, racman Jaka, Pluto in drugi.

Sneguljčica in sedem palčkov - prvi barvni zvočni celovečerni animirani film
Priljubljenost Mikija Miške je nekoliko upadla v 40. letih minulega stoletja, novo življenje pa so mu vdihnili v 50. letih s televizijsko oddajo Klub Mikija Miške ter z odprtjem zabaviščnega parka Disneyland v Kaliforniji. V desetletjih, ki so sledila, se je uveljavil kot najbolj priljubljen lik v Disneyjevih tematskih parkih po vsem svetu.

Novo raven je Disneyjevo ustvarjanje doseglo z dolgometražnim risanim filmom Sneguljčica in sedem palčkov. Film je v kinematografe prišel kot prvi barvni zvočni celovečerni animirani film in postal eden najuspešnejših filmov leta 1938. Film je Disneyju prinesel 98 milijonov dolarjev dobička, s katerim je Disney 24. decembra 1939 odprl nov studio, imenovan Walt Disney Studios in nadaljeval z izdelavo celovečernih animacij.

Osvojil 26 oskarjev
Leta 1940 je posnel uspešnico Ostržek, leto pozneje mu je sledil Slonček Dumbo, po drugi svetovni vojni pa še filmi Pepelka (1950) Alica v čudežni deželi (1951) in Peter Pan (1953). Disneyjeva producentska hiša je ustvarila še vrsto pustolovskih igranih filmov in dokumentarcev o naravi.

Disney, ki je filme soustvarjal kot režiser, producent, scenarist in posojevalec glasu, je za svoje nepozabne filme in oživljene pravljične like osvojil 26 oskarjev.